Ambasada Kine

Donirana sredstva i oprema za borbu protiv širenja afričke kuge svinja

  • Извор: СРНА
  • 26.07.2023. 14:13

Predstavnici Ambasade Kine u BiH uručili su danas sredstva i opremu za borbu protiv širenja afričke kuge svinja u vrijednosti oko 20.000 KM Veterinarskom institutu Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" u Banjaluci.

Zamjenik ambasadora Kine u BiH Mio Dake uručio je sredstva direktoru ovog instituta Draganu Kneževiću.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Nina Sajić, koja je Miju uručila zahvalnicu za donaciju, napomenula je da ovo nije prva donacija Ambasade Kine Republici Srpskoj, te da podrška nije izostala ni u borbi protiv drugih zaraznih bolesti.

"Njihova podrška je i na političkom planu, na principijelnom stavu poštovanja međunarodnog prava u Savjetu bezbjedsnosti UN", rekla je Sajićeva.

Ambasada Kine donira sredstva i opremu za borbu protiv širenja afričke kuge

Ambasada Kine donira sredstva i opremu za borbu protiv širenja afričke kuge

Mio je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da uruči sredstva protiv afričke kuge svinja, koja je zahvatila velike dijelove Republike Srpske, sa tendencijom da se proširi.

"Odazvali smo se pozivu predsjednika Srpske Milorada Dodika, jer želimo kroz ovu pomoć doprinijeti što ranijoj pobjedi ove bolesti u Srpskoj", rekao je Mio.

On je napomenuo da je ova donacija konkretan korak političkog konsenzusa koji su uspostavili lideri dvije zemlje, te dogovora o unapređenju saradnje u oblasti privrede.

"Saradnja u oblasti veterinarstva je glavni sastavni dio te saradnje, te je ovo samo prvi korak ka tome cilju, a razmatraćemo i mogućnosti stručne obuke i razmjenu stručnjaka i profesionalaca u oblasti veterinarstva", rekao je Mio.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać zahvalio je Kini i njenom narodu za donaciju, koja će znatno doprinijeti borbi protiv epidemije koja se pojavila u Srpskoj.

"Na sve načine smo spremni da uđemo u borbu protiv ove bolesti, kako bi je što prije pobijedili. Za to veliku zahvalnost dugujemo Kini, koja nam uvijek izađe u susret i prva pomogne narodu srpske kada je to potrebno", rekao je Bursać.

Knežević je istakao značaj ove donacije, koja će omogućiti da stručnjaci u Institutu "Vaso Butozan" budu bolji, kvalitetniji i efikasniji u suzbijanju afričke kuge svinja.

"U tom procesu naš institut igra vrlo važnu ulogu, jer ulazimo na zaražena područja, analiziramo uzorke i na osnovu njih se sprovode dalji postupci", rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, najvažniju ulogu u borbi protiv ove bolesti imaju vlasnici životinja, koji treba da postupaju savjesno i da ne odlažu leševe na mjesta koja nisu predviđena za to i da prijavljuju svaku situaciju koja ukazuje na sumnju na bolest.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković rekao je da je ovo samo početak saradnje u borbi protiv afričke kuge svinja, sa kojom će stanovnici BiH i Republike srpske morati da nauče da žive.

"Ova bolest će sigurno trajati i u narednom periodu, te ćemo sa prijateljima iz Kine razmijeniti iskustva kako da se suočimo sa svim onim što nas čeka", rekao je Bošković.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.