Самит енергетике

Ђукановић: Велика енергетска улагања у Српској

  • Извор: СРНА
  • 21.03.2024. 12:23

У Републици Српској су у плану велика улагања у области енергетике, која ће сигурно дати резултате у наредном периоду, изјавио је данас Горан Ђукановић, уводничар панела о даљем развоју тржишта електричне енергије на Самиту енергетике Требиње (СЕТ).

Ђукановић је истакао да је важно да се упоредо са инвестицијама у обновљиве изворе енергије планира и изградња батеријских система за складиштење вишкова енергије настале из зелене енергије.

"Са батеријама не треба чекати, него на вријеме планирати да не би дошло до оптерећења система", рекао је Ђукановић новинарима.

Он је појаснио да се производња електричне енергије из обновљивих извора енергије, прије свега из енергије сунца и вјетра, не може контролисати, као на примјер из хидроелектрана.

Додик отворио СЕТ:

Додик отворио СЕТ: "Српска има потенцијал који ћемо штитити“

"Зато се мора наћи неко рјешење да се та енергија стабилизује у мрежи и да се може ускладиштити кад је има вишка у системима за складиштење попут батерија, да би се онда поново вратила у мрежу када има потребе за њом", појаснио је Ђукановић.

Он је напоменуо да је зато важно да се са растом производње енергије планира и њено складиштење, наводећи да су неке државе већ донијеле законе о томе да инвеститори упоредо са изградњом соларних или вјетро електрана морају градити и батеријске системе за складиштење.

Када је ријеч о раду термоелектрана, Ђукановић је истакао да цијела БиХ, не само Република Српска, имају значајне количине термоелектричне енергије, подсјетивши да је тренд у Европи да ће се та енергија морати постепено повлачити са тржишта.

Ђокић: Развој енергетике - највећа шанса Српске за будућност

Ђокић: Развој енергетике - највећа шанса Српске за будућност

"Циљ је да до 2050. године не буде енергије из угља и сада треба то полако планирати и замјењивати те конвенционалне изворе са обновљивим изворима енергије што је посао на дужи рок", додао је Ђукановић.

Он је изразио увјерење да ће идеје са Самита енергетике у Требињу послужити да се дође до оптималних рјешења у тој области за све.

У Требињу се одржава тродневни Самит енергетике који је окупио најеминентније стручњаке из региона.

Пратите нас и путем Вибера