Оснивач Амазона

Џеф Безос поново први на листи милијардера, престигао Маска

  • Извор: Агенције
  • 05.03.2024. 11:15

Амерички предузетник и извршни директор компаније Тесла Илон Маск је након више од девет мјесеци пао са првог мјеста Блумбергове листе милијардера, а на челној позицији се сада налази оснивач фирме Амазон Џеф Безос.

Акције Тесле су у понедјељак пале за 7,2 одсто и Масково богатство сада износи 197,7 милијарди долара, док Џеф Безос посједује иметак вриједан 200,3 милијарде долара.

Јаз у богатству између Маска и Безоса, који је у једном тренутку износио чак 142 милијарде долара, се смањује пошто се акције Амазона и Тесле на берзи крећу у супротним правцима.

Акције Амазона су се више него удвостручиле од краја 2022. године, док је вриједност Теслиних дионица пала за 50 одсто у односу на врхунац из 2021. године, преноси Блумберг.

Теслине акције су пале у понедјељак након што су прелиминарни подаци показали да су испоруке из њене фабрике у Шангају пале на најнижи ниво у посљедњих више од годину дана.

Насупрот томе гигант онлајн трговине Амазон биљежи најбољи раст продаје преко интернета од почетка пандемије.

Џеф Безос је посљедњи пут био на челу Блумергове листе милијардера у 2021. години, а највећи дио његовог богатства потиче од 9,6 одсто удјела у Амазону, компаније коју је основао.

Безос се у 2021. години повукао са позиције извршног директора Амазона, а његову функцију је преузео Енди Џеси, пренијели су медији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)