Наводно украдени

Епл потреса афера: 100.000 телефона умјесто уништавања, пуштени у продају

  • Извор: Курир
  • 19.04.2024. 15:58

Епл је под оптужбама да је уништавао велике количине исправних уређаја, а 100.000 Ајфон уређаја за које је била планирана иста судбина је украдено и послато у Кину.

Компанија Епл првобитно је оптужила компанију ГЕЕП због кршења уговора који је са њом направила о рециклажи уређаја које корисници врате гиганту, а ово предузеће тврди да је Епл прекршио споразум присиљавајући га да уређаје уништава, умјесто да их рециклира за поновно коришћење.

Епл има рјешење за иОС кориснике у Европској унији

Епл има рјешење за иОС кориснике у Европској унији

Међутим, извештаји које је објавио Блумберг сугеришу да је Епл сада повукао своју првобитну тужбу, вјероватно како би избјегао признање у јавности да је наредио уништавање функционалних уређаја, што би било у супротно његовим еколошким напорима. Спорни тренутак због ког је гигант покренуо тужбу био је тај што је наводно 100.000 Ајфон уређаја за које платио да буду уништени, умјесто тога украдено и препродато у Кини.

Цијела ситуација је посебно контроверзна јер Епл прикупља старије уређаје од купаца ради замјене и рециклаже, али дјелује да многи од тих уређаја могу да буду лако обновљени и продати на тржишту половне робе умјесто да буду уништени. У том смислу, Епл је платио спољном уговарачу, поменутој компанији Геп да уништава више од 250 хиљада уређаја годишње.

У ствари, у прве двије године сарадње, Епл је послао фирми Геп више од 530 хиљада комада Ајфон телефона, 25 хиљада Ајпед уређаја и 19 хиљада Епл сатова. Ипак, ситуације као што је ова, отварају питање о томе какви су заправо напори компаније Епл у смислу еколошких одрживости.

ЕУ закони мијењају Епл - хоће ли се повући?

ЕУ закони мијењају Епл - хоће ли се повући?

Када су међусобне оптужбе компанија изашле на видјело 2020. године, о њима је прва извијестила канадска новинска кућа Логик и изазвала запрепашћење у технолошкој индустрији. Није то био само шокантан обим пљачке у вези са 100.000 Ајфон телефона, већ је инцидент импликовао да је Епл присиљавао партнера за рециклажу да уништи десетине хиљада Ајфон уређаја који су очигледно били у одличном стању за реновирање.

Настала је врло незгодна ситуација за Епл, зато што се исте године обавезао да ће постићи 100 процената неутралности угљеника до 2030. године, притом мислећи на смањење CO2 емисије гасова у атмосферу приликом производње и додао да је поновна употреба уређаја њихов „први избор”.

Критичари су брзо реаговали истакавши да је то у супротности са зеленим маркетингом који спроводи Епл и да је то вјероватно био начин да доста јефтинији коришћени хардвер у уређајима које шаље компанији Геп спријечи омета продају нових производа.

Европа кажњава Епл са 500 милиона долара

Европа кажњава Епл са 500 милиона долара

Портпарол компаније Епл тврди да су се ствари промијениле од тада и наводи да компанија данас напредује у рециклажи електронике и да ствара производе који могу да служе вишеструким власницима. Једна од промена је и лансирање побољшаног робота за рециклажу Ајфон уређаја, Дејзи, који је замијенио прву верзију робота под именом Лиам. Све ово може да сугерише да је ово ипак само ПР потез гиганта, са сасвим другачијом причом иза сцене.

Отприлике, у вријеме када је Епл лансирао робота Дејзи, особа која је била запослена у Ре-Тец, другој фирми која је ангажована за рециклажу, присјећа се да је била свједок уништавања тона Ер Под слушалица, Мек рачунара и паметних Епл сатова, од којих су многи били у одличном стању. Интересантно је да је поменути запослени тврдио да су их и радници уништавали користећи чекиће.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок