U planu Indija ili Vijetnam

Epl razmišlja da preseli dio svoje proizvodnje iz Kine

  • Извор: Телеграф
  • 05.12.2022. 09:01

Epl planira da izmjesti dio svoje proizvodnje iz Kine nakon što su izbili protesti u njihovoj najvećoj fabrici Fokskon u oblasti Džengdžou.

Podsjetimo, protest radnika izbio je zbog korona mjera i plata, što je dovelo do kašnjenja u proizvodnji najnovijih iPhone modela.

Pored toga, Eplova proizvodnja u četvrtom kvartalu je oko 10 miliona manja od očekivanog, a najteže su pogođeni modeli iPhone Pro i Pro Max.

Kako prenosi Dejli Mejl, izvršni direktor kompanije Tim Kuk bacio je oko na Vijetnam i Indiju.

Međutim, zemlje bi mogle da postave pitanje o mogućnosti proizvodnje, s obzirom da nemaju dovoljan broj inženjera i dobavljača. iPhone siti, u Džengdžou, je u jednom trenutku činio 85 odsto proizvodnje.

Takođe, kompanija bi mogla da se suoči sa znatno drugačijim ograničenjima regionalne vlade u zemlji, u odnosu na kinesku.

– Indija je Divlji zapad u smislu dosljednih pravila i unosa i izlaska stvari – navodi bivši izvršni direktor Fokskona, Dan Panzika.

Ali izvor Wall Street Journal-a rekao je da se kompanija ne osjeća više prijatno da ima većinu svog poslovanja zaključanog na jednom mjestu.

Fokskon je u 2019. godini isporučio proizvode u vrijednosti od 32 milijarde dolara i činio je skoro četiri procenta kineskog izvoza u 2021. godini.

Takođe, fabrika je donijela oko milion lokalnih radnih mjesta.

– U prošlosti, ljudi nisu obraćali pažnju na te rizike – rekao je bivši američki izvršni direktor Fokskona, Alan Jung.

– Slobodna trgovina je bila norma i stvari su bile vrlo predvidljive. Sada smo ušli u novi svijet – dodaje.

Epl se nada će u budućnosti isporučivati 45 odsto svojih proizvoda iz Indije, a Vijetnam bi u velikoj mjeri mogao da se bavi proizvodnjom AirPod-ova, pametnih satova i laptopova, izvestio je VSJ.

Panzika veruje da će Epl, da bi uspeo da diverzifikuje svoju kompaniju, morati da se osloni na “širenje i pravljenje više sela umjesto velikih gradova“.

Podsjetimo, fabrika Fokskon pokušava da povrati proizvodnju, nudeći zaposlenima novčanu nagradu za svakog radnika kojeg dovedu na preporuku.

Тагови: