Лука Петровић

"ЕРС једина на Балкану са толико започетих инвестиција"

  • 19.03.2024. 10:16

"Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ је једино електропривредно предузеће на Балкану која има толико започетих јавних инвестиција, изјавио је Срни генерални директор тог предузећа Лука Петровић.

"За разлику од сусједних држава гдје су значајне приватне инвестиције, код нас је јавни сектор у предности када је ријеч о инвестирању", рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је ЕРС отворио низ инвестиција које су у прошлој години дијелом и финансирали, као што је затварање финансијске конструкције за кредитни аранжман за Хидроелектрану /ХЕ/ "Дабар".

"ЕРС је повећањем удјела акција у ХЕТ-у, пошто је сада Република Српска власник 86,4 одсто акција у ХЕТ-у, и ињектирањем у ХЕ `Дабар` 92,8 милиона КМ, створила услов да се активира кредитни аранжман са кинеском Ексим банком од 189 милиона евра за тај пројекат", рекао је Петровић.

Он је указао да је ХЕ "Дабар" веома сложен пројекат, вриједан 668 милиона КМ, који обухвата и формирање акумулационог језера са браном Пошћење, хидромеханичку опрему за испуштање вода, два насипа, тунел од 12 километара, машинску зграду и три агрегата, канал од 5,5 километара кроз Дабарско поље и проширење тунела Дабар-Фатница.

Петровић је рекао да су од важних инвестиција прошле године потписали веома значајан уговор за изградњу сложеног постројења за пречишћавање угља у термоелектрани у Гацку, вриједног 69 милиона КМ, а које има више од два милиона килограма челика и обухвата дробилично постројење са млиновима, тракасте транспортере, чиме ће се дневно добити најмање 6.000 тона "чистог угља".

Тиме ће се, како је рекао Петровић, повећати снага гатачке термоелектране са садашњих 180 на 220 или 240 мегавата, која ће тако моћи да производе додатне количине струје и створи нове приходе, а такво улагање ће моћи да се поврати већ за шест, седам година.

Извршни директор за развој и инвестиције у ЕРС-у Јовица Влатковић навео је да је у претходном периоду ЕРС започео 15 нових пројеката и инвестиција у обновљиве изворе енергије, међу којима су хидроелектране "Дабар", "Мрсово", "Бук Бијела", "Билећа", "Цијевна три", "Бистрица", као и соларне електране "Требиње 1,2 и 3", "Љубиње три" и вјетроелектране "Хргуд", "Трусина“ и "Радимље".

Влатковић је истакао да би након реализације тих инвестиција удио "зелене енергије" у ЕРС-у требало да износи 65 одсто, чиме ЕРС показује да је опредијељен за улагање у обновљиве изворе енергије.

Он је додао да је, осим тога, планирано улагање од око 202 милиона КМ у двије термоелектране у Гацку и Угљевику, као и уградња електрофилтера у гатачкој термоелектрани.

Извршни директор за техничке послове у ЕРС-у Иван Копривица најавио је и да ће ЕРС у наредном периоду уложити и око 30 милиона КМ у дистрибутивну мрежу ради смањења губитака и повећање квалитета испоручене струје.

Копривица је истакао да ће ЕРС ускоро расписати и јавни позив како би понудили малим електранама "да се врате под њихово окриље" и да ЕРС од њих откупљује струју која би била нешто нижа од тржишне.

Према његовим ријечима, ЕРС је опредијељен да смањи удио производње струје из фосилних горива, те се залаже за постепено прилагођавање процесу декарбонизације.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина