Закербергу се злопотребе обиле о главу

ЕУ ударила нове забране Фејсбуку и Инстаграму

  • Извор: Агенције
  • 02.11.2023. 21:09

Европски регулатор трајно је забранио бихевиорално оглашавање на Фејсбуку и Инстаграму, надовезавши се на одлуку Норвешке, што значи да ће пракса бити забрањена у свим земљама ЕУ и Еуропског господарског простора (ЕЕА).

Европски одбор за заштиту података (ЕДПБ) наложио је регулатору за заштиту података у Ирској, гдје се налази европско сједиште Мете, да у року од двије седмице компанији трајно забрани бихевиорално оглашавање, наводи ЕДПБ у изјави за Ројтерс.

"ЕДПБ је 27. октобра донио хитну обвезујућу одлуку о забрани обраде личних података за бихевиорално оглашавање на правним основама уговора и легитимног интереса у цијелом Европском привредном простору", наводи се.

Компаније се у таквом оглашавању ослањају на податке о склоностима корисника како би им циљано промовисале производе и услуге.

Мета се супротставила покушајима да се таква пракса сузбије, напомиње Ројтерс.

"Ако прекрши забрану, пријети јој казна у висини до четири одсто глобалног промета", саопштио је норвешки регулатор података, преноси "Индекс".

Мета је јуче подсјетила да корисницима у ЕУ и ЕЕА планира понудити прилику за приволу на обраду података и да ће у новембру понудити модел претплате како би испоштовала захтјеве регулатора.

"Чланови ЕДПБ-а већ седмицама знају за тај план и већ смо с њима разговарали како бисмо дошли до задовољавајућег исхода за све стране", рекао је портпарол компаније.

"Актуелни развој догађаја неоправдано занемарује тај темељни и робусни регулаторни процес", додао је.

Од почетка августа Мети у Норвешкој пријети казна од милион круна (84.380 евра) дневно ако се огријеши о приватност корисника употребом њихових података за оглашавање, попут локације или прегледаног садржаја, што је уобичајени пословни модел технолошких дивова.

Износ вриједи до петка и могао би убудуће бити пуно већи, према водитељу међународног одјељења Дататилсyнета Тобајасу Џудину.

"Будући да ће забрана сада бити трајна, њено непоштовање на нивоу ЕУ/ЕЕА представљало би само по себи кршење ГДПР-а, што се кажњава износом до четири одсто глобалног промета", рекао је Џудин за "Ројтерс".

ЕУ регулише право на приватност Општом уредбом о заштити података (ГДПР).

Норвешка није чланица ЕУ, али је дио јединственог европског тржишта.

Одлука обухвата око 250 милиона корисника Фејсбука и Инстаграма у Европи, објавио је Дататилсyнет.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)