Протести пољопривредника у Белгији

Фармери блокирали једну од највећих лука у Европи, губици ће се мјерити милионима евра

  • 13.02.2024. 15:31

Протести пољопривредника у Белгији настављени су и данас, чиме су пореметили рад луке Антверпен, једној од највећих теретних лука у Европи.

Стотине фармера на тракторима блокирали су путеве око луке како би захтијевали боље плате и услове рада, рекли су званичници.

Портпарол луке је рекао да су путеви блокирани на разним мјестима, ометајући саобраћај и стварајући дуге редове камиона.

– Лучке операције су ометене. Никакав терет се не може испоручити или покупити, јер камиони не могу да приђу луци, а запослени могу да уђу унутра само након дугог чекања – рекао је за Реутерс Стефан ван Фрехем, директор удружења лучких компанија Алфапорт ВОКА.

Додао је да ова блокада кошта компаније које послују у луци милионе евра, због “нечега с чиме они немају везе”.

Ван Фрехем је истакао да се компаније већ суочавају с проблемима које изазивају напади Хута у Црвеном мору, а да сада управљање теретом траје још дуже, будући да бродови не могу да га истоваре када стигну у луку, преноси РТЦГ.

У сусједној Француској, шеф највећег пољопривредног синдиката у земљи ФНСЕА саопштио је да би се блокирање аутопутева широм земље могло наставити ако влада не учини више да испуни њихове захтјеве везане за бољу плату и услове рада.

Широм Европе, у току су протести пољопривредника, који поред веће плате и бољих услова рада, захтијевају измјену зелене политике ЕУ и повећање цијена пољопривредних производа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.