ATV

On holding

Federer ima nos za biznis - uložio u firmu koja nezaustavljivo raste

 • Izvor: Agencije
 • 17.09.2021. 15:50

Rodžer Federer je dokazao da, osim velikog teniskog umjeća, ima i odličan "nos" za ulaganja.

Naime, Federer je prije dvije godine uložio u švajcarsku kompaniju "On holding" koja je, otkako je osnovana prije jedne decenije, jedan od najbrže rastućih brendova patika na svijetu.

On holding je u srijedu uvrstio akcije na Njujorškoj burzi, a već prvog dana trgovanja njihova vrijednost je skočila 46 odsto.

Prikupili 746 miliona dolara

Cijena akcija zaustavila se na 35 dolara nakon što ih je u početnoj ponudi akcija (IPO) kompanija prodavala po 24 dolara. To je znatno iznad ranije definisanog raspona od 20 do 22 dolara. U IPO je ta kompanija sa sjedištem u Cirihu prodala 31,1 milion akcija čime je prikupila 746 miliona dolara.

Kao i ostalim kompanijama koje se bave sportskom odjećom i obućom, tako je i kompaniji "On" prodaja eksplodirala tokom pandemije kada su epidemiološke mjere dovele do skoka tražnje za patikama. Švajarska kompanija tvrdi da je glavna prednost njenih patika vazdušni jastuk koji pruža izrazitu udobnost prilikom hodanja, odnosno trčanja. Zato ih i reklamira pod sloganom "Trčanje po oblacima".

Švajcarski teniser postao je akcionar 2019. godine uloživši nepoznati iznos, a potom je pomogao u dizajniranju teniskog modela rodžer pro, koji se prodaje za oko 200 dolara. Inače, kompaniju su 2010. osnovala tri zaljubljenika u trčanje, Olivije Bernard, Dejvid Aleman i Kaspar Kopeti, prenosi "Poslovni dnevnik".

Osim Federerovog, "On holding" privukao je interesovanje i ostalih ulagača zbog svoje ekološke osviješćenosti, što je u finansijskom svijetu sve važniji preduslov prilikom odluke o ulaganju.

Naime, kompanija proizvodi jedan model patika za trčanje pod nazivom sajklon (Cyclon) i one se potpuno mogu reciklirati. Osim toga, svi modeli patika dostupni su isključivo na pretplatničkoj bazi, pa kupac može iznošene patike da vrati kompaniji radi recikliranja. Zauzvrat dobija nove patike.

Daleko bolji rezultat

U prvih šest mjeseci ove godine do juna "On" je ostvario neto dobit od 3,8 miliona franaka (skoro 3,5 miliona evra). To je daleko bolji rezultat nego prošle godine, kada je gubitak iznosio više od 33 miliona franaka (oko 30,2 miliona evra). Operativna dobit (EBITDA) za prvo polugodište dostigla je 47,3 miliona franaka (oko 43,3 miliona evra).

"Naše sjedište je u Švajcarskoj, ali kao globalni brend željeli smo da budemo dio globalnog tržišta kapitala i da se obratimo globalnoj investitorskoj zajednici", izjavio je za "Bloomberg" finansijski direktor Martin Hofman.

U razgovoru za taj medij, saosnivač Dejvid Aleman kazao je da ponuda akcija daje kompaniji novu "startnu liniju", priliku za dalji rast na globalnom tržištu. Tokom iduće godine "On" planira da otvori prodavnicu u Tokiju, a razmatra i otvaranje dodatnih radnji u SAD i Kini.

Uvrštenje akcija kompanije "On" došlo je u vrijeme rastuće potražnje investitora za kompanijama koje posluju na održiv način.

Tako su nedavno na berzu izašle i kompanije "Onest" (Honest), koju je osnovala američka glumica Džesika Alba, te "Outli grup" (Oatly Group), čija je akcionarka televizijska zvijezda i producentkinja Opra Vinfri. Proizvođač obuće od vune Olbrds (Allbirds) je prošlog mjeseca predao dokumente za početnu ponudu akcija.

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.