Za 28 preduzeća

Firme iz Srpske dobile 666 dozvola za radnike u Njemačkoj

  • 05.10.2018. 20:58

U Privrednoj komori RS za 28 preduzeća iz RS svečano su uručena 666 detašmana - dozvole za radnike za rad u Njemačkoj. U okviru redovnog kontingenta od 529 dozvola, najviše je iz oblasti građevinarstva, izolaterstva i  montažerstva, a 137 čine dozvole iz takozvanog posebnog kontingenta. 

Iako su se firme izborile za poslove, dobijanje viza za radnike pravi im probleme. 

"Čekanje na te termine gdje su oni ponekad i često čekali duže od tri mjeseca, a onda ih to dovodi u poziciju da ne mogu blagovremno sklopiti ugovore, gube partnere i nisu konkurenti u odnosu na druge. Mi volimo reći da psomtramo naše  firme korisnike detašaman kao veliko izvozno privredno društvo, koje zapošljava 666 radnika i ostavi ukupno ostavri na nivou 32 miliona eura n anivou detašmanske godine i da više od 80 odsto tih sredstava bude vraćeno u RS", kaže Dragića Ristić, kaže predsjednik Privredne komore RS.

Ristićeva kaže da dodatni problem za ove firme nastaje kada sklope ugovore sa ugovorenim rokom radova na manje od 90 dana, jer u tom slučaju detaširane firme moraju izvršiti viziranje za radnike po principu šengen vize, tako da ti radnici, nakon 90 dana moraju opet tražiti ulaznu vizu za Njemačku. Sve probleme su na svojoj koži iskusili i u firmi "Montaža Mikić".

"Šengen vize, lično sam imao iskustvo sa tim, zakazali smo termine, naših šest ljudi je došlo, radne dozvole su trajale manje od 90 dana, pojavili smo se , rekli su nam u ambasdi da mi tu ne možemo da konkurišemo, jer treba da idemo na termine za detaširane radnike da oni odlučuju da li je to šengen ili nacionalna viza", rekao je Milan Mikić, firma "Montaža Mikić". 

Zbog toga, neke firme su i odustale od poslova u Njemačkoj. Neke angažuju radnike iz članica EU kako bi mogli da završe dogovrene poslove. Privednici se nadaju da će im privredne komore i nadležna ministarstva pomoći da riješe probleme oko viza za radnike kako bi im olakšali poslovanje. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.