Zbog rata u Ukrajini

G7 o planovima za ograničenje cijene ruske nafte

  • Извор: Танјуг
  • 02.09.2022. 09:40

Očekuje se da će ministri finansija Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija danas učvrstiti planove o ograničavanju maksimalne cijene otkupa ruske nafte u globalnoj trgovini, sa ciljem da se smanje prihodi Moskve koja vodi rat u Ukrajini, ali i ublaži pritisak na energetskom tržištu, saopštili su zvaničnici G7 agenciji Rojters.

Ministri G7 trebalo bi da se sastanu putem video veze i najvjerovatnije da će objaviti saopštenje u kojem se izlažu njihovi planovi za implementaciju ovih mjera.

"Vjerovatan je dogovor“, naveo je evropski zvaničnik G7, dodajući da nije poznato koliko će detalja biti otkriveno, kao što je nivo gornje cijene po barelu, iznad kojeg bi zemlje koje se pridržavaju sporazuma odbile finansiranje i osiguranje za tankere ruske sirove nafte i tereta.

Britanski ministar finansija Nadim Zahavi rekao je u četvrtak u Vašingtonu da se nada da će ministri finansija G7 "imati saopštenje koja će pokazati da je moguć brži napredak ka ovom cilju".

Portparol Bijele kuće Karin Žan-Pjer odbila je juče da komentariše planove G7 za ograničenje cijena, rekavši da ne želi "da prethodi tom sastanku“.

"Čućemo više u petak kako će ovo funkcionisati, kroz partnerstvo sa našim saveznicima u G7. Vjerujemo da će ovo biti način da se zaista finansijski udari na Rusiju”, saopštila je portparolka Bijele kuće.

Uprkos padu obima izvoza nafte iz Rusije, njen prihod po ovom osnovu porastao je u junu za 700 miliona dolara u odnosu na maj, zbog cijena koje su rasle kao posljedica rata u Ukrajini, saopštila je prošlog mjeseca Međunarodna agencija za energetiku, navodi Rojters.

G7 čine Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Neki zvaničnici u G7 su poručili da je ovakvom ograničenju potrebna šira podrška i doveli su u pitanje da li mjera može biti uspješna bez učešća velikih potrošača nafte Kine i Indije, za koje je malo vjerovatno da će podržati plan.

Ali drugi zvaničnici G7 su rekli da su Kina i Indija izrazile interesovanje za kupovinu ruske nafte po još nižoj cijeni u skladu sa ograničenjem, prenosi britanska agencija.

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.