27. jula

"Gasprom" gasi još jednu turbinu

  • Извор: СРНА
  • 25.07.2022. 18:30

Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je danas da će u ranim jutarnjim časovima u srijedu, 27. jula, prekinuti rad još jedne turbine njemačke kompanije "Simens" u kompresorskoj stanici "Portovaja".

U saopštenju se navodi da će gašenjem turbine dnevne isporuke gasa bili ograničene na 33 miliona metara kubnih ili 20 odsto od ukupnog kapaciteta gasovoda.

"Zbog vremenskog perioda između popravki prije generalnog remonta, što je u skladu sa instrukcijama `Rostehnadzora` i tehničkog stanja motora, `Gasprom` obustavlja rad još jednog motora `Simensove` turbine u stanici `Portovaja`", ističe se u saopštenju.

"Gasprom" je saopštio i da su dobili dokumenta od "Simensa" o povratku turbine sa gasovoda "Sjeverni tok" od Kanade, ali da još nisu otklonjeni prethodno uočeni rizici i da su se pojavila dodatna pitanja.

Ruski energetski gigant i dalje ima pitanja o sankcijama EU i Britanije čiji su odgovori važni za isporuku motora i hitan remont ostalih turbina u kompresorskoj stanici "Portovaja".

"Gasprom" je zato ponovo od "Simensa" zatražio da pošalje potrebna dokumenta i pojašnjenja.

Nešto ranije je ruski list "Komersant", pozivajući se na svoje izvore, pisao da je "Simens" poslao "Gaspromu" dokument koji je dala Kanada, a kojim se omogućava popravka, održavanje i prenos turbina za stanicu "Portovaj" do kraja 2024. godine.