АТВ Јутро

Грубач за АТВ: Захтјеви синдикалаца "Електропривреде" за повећање плате нису реални

  • Извор: АТВ
  • 25.10.2023. 08:41

Захтјеви синдиката радника „Електропривреде Републике Српске“ за повећање цијене рада у овом тренутку нису реални, рекао је за АТВ Борислав Грубач, извршни директор за организационо-правне послове у „Електропривреди“.

Радници траже повећање цијене рада са 158 на 190 марака. Грубач је, гостујући у АТВ јутру, рекао да су ти захтјеви поднесени без било каквих анализа које се требају радити у наредном периоду.

Подсјетио је да је у петак 20. октобра одржан колегијум директора Мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске, на којем је разматрано и дискутовано о актуелној ситуацији у пословању и раду мјешовитог холдинга. 

„Једна од тачака дневног реда је било и разматрање питања одбора Синдиката везано за повећање цијене рада, и донесени су закључци сходно одређеним анализама. Цијена рада у периоду од 2008. до јануара 2022. била је фиксна у износу од 140 КМ. Од јануара 2022.  је повећена на 150 КМ, а од 1. јануара 2023. је повећана на 158 КМ. Тако је управа показла да је солидан партенр у колективном преговарању, водећи рачуна о интересу радника“, рекао је Грубач у АТВ јутру.

На колегијуму је, између осталог, донесен закључак да се формирају мјешовите радне групе, сачињене од стране представника послодаваца и радника испред дистрибутивних и производних предузећа, који ће у одвојеним састанцима анализирати цјелокупно пословање ових предузећа, с циљем анализе укупног пословања као и анализе одредаба колективног уговора, да се виде која су то давања према радницима.

„Оператори дистрибутивног система јуче су на адресу матичног предузећа послали допис којим нас информишу да повлаче потпис са Колективног уговора за запослене раднике у мјешовитом холдингу са иницијативом да се одмах крене у преговарање са синдикалним организацијима које постоје у склопу тих дистрибутивних предузећа“, изјавио је Грубач.

Он каже да је електродистрибутивна дјелатност строго регулисана дјелатност, коју Регулаторна комисија за енергетику регулише, односно, потребан годишњи приход за рад и одржавање дистрибутивне мреже, што је и учињено у децембру 2022. године.

„Дакле, они имају регулативно утврђене приходе. Промјена цијене рада или било којег другог примања радника, без спроведеног тарифног поступка, доводи у питање ликвидност предузећа, води га у зону негативног пословања. Истовремено, повлачи одговорност дистрибутивних предузећа“, навео је он.

Додаје да је рок за завршетак анализа 15. фебруар 2024. године. Истакао је да је пословање и матичног предузећа, и цјелокупног холдинга отежано због активних арбитражних поступака које се воде у Угљевику од стране Електрогосподарства Словеније, гдје је јавност већ информисана о одређеним одлукама коју је трибунал у Београду донио, као и захтјев за мирно рјешавање спора који је поднијет од стране Хрватске електропривреде у вези ТЕ Гацко.

Синдкалци данас имају састанак у 12 часова и најављују радикалне мјере, а Грубач поручује да треба радити са законом и поштовати одредбе и Закона о раду и тренутног Колективног уговора, те додаје да су у управи матичног предузећа увијек за разговор.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.