Luka Petrović u Imate riječ

Hoće li biti poskupljenja struje u Srpskoj?

  • Извор: АТВ
  • 02.11.2022. 20:33

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske“, bio je gost novog izadnja emisije ATV-a "Imate riječ" gdje je pričao o cijenama struje.

On je rekao da cijena električne enrgije sigurno neće poskupiti do kraja godine, a pričao je i o programu nagrađivanja štediša.

„Kao Elektroprivreda mi smo ove godine imali velike trubulencije, prije svega u hidrologiji, koja je veoma loša. Oko 45 procenata kiše je palo od ukupne količine koja je trebala da padne do sada. Imali smo poremećene remonte u termoelektranama kao i poremećaj na tržištu cijene električne energije, svakakvih cijena je bilo u ovoj godini. Sada vidimo da se cijene konsoliduju, ali mi nemamo izvozni potencijal već moramo da kupujemo tu električnu energiju“, rekao je Petrović.

Sagledavajući cjelokupan sistem, mi smo izbalanisrani, kaže Petrović i dodaje da nisu prekinuli započete investicije sa postojećim prihodima.

„To znači da smo na pozitivnoj nuli, sistem kupuje energiju po mnogo većim cijenama nego što je fakturiše privredi i domaćinstvima, i elektrodistribuciji za distributivne gubitke i elektroprenosu za prenosne gubitke i distriktu Brčko jer mi tamo dajemo energiju po drastično povoljnim uslovima u odnosu na okruženje. To znači da moramo crpiti potencijal iz izvoza koji je ove godine bio daleko manji jer je hidrologija loša“, pojašnjava Petrović.

Za sljedeću godinu predviđeni su planovi, odnosno programi energetske stabilnosti. To znači da svaki građanin ima određenu količinu energije po najpovoljnim uslovima.

„Htjeli smo da uvedemo program kojim ćemo nagraditi nekoga ko troši manje električne energije uštedama i da mu spustimo račun za maltene 50 procenata“, rekao je Petrović te za sutra najavio sastanak sa Regulatornom komisijom za energetiku da se vidi mogu li uvesti nagrađivanje štediša

Projekcije napravljene unutar Elektroprivrede govore da će taj poremećaj obuhvatiti svaku četvrtu porodicu u Srpskoj.

„Napravili smo projekciju unutar Elektroprivrede i taj poremećaj obuhvatiće svaku četvrtu porodicu, dakle, svaka četvrta porodica troši više od 500 kilovat časova. Ako već trošite više, ne vidim razloga zašto ne biste više i platili. Mišljanja smo, da bi zaštitili veći dio građana, tri četvrtine građana Republike Srpske, da oni neće osjetiti nikakvu promjenu. Naravno, sve to treba provesti kroz proceduru“, izjavio je Petrović za ATV.

Kako kaže, već su untar sistema napravili niz ušteda, ali će morati napraviti određene restrikcije prema sistemu da bi troškovi bili manji, jer što su troškovi u Elektroprivredi manji tada nema potrebe za povećavanjem cijena

Na konstataciju urednice i voditeljke Milijane Kos da „nema kiše, možda će nam poskupiti struja“, Petrović je rekao „tako je, jer mi se oslanjamo oko 40 procenata na kišu“. Ako je kiše palo pola od toga, nemamo izvoza, objašnjava.

„Mi nismo povećavali cijene, sve su cijene otišle, sve robe su poskupille u Republici Srpskoj a nije posupila elektirčna energija, znači da mi trpimo i naše ulazne sirovine. Elektroprivreda Republike Srpske do sada je kupila više od 160 miliona KM iz izvoza energije da bi održala strukturu u Srpskoj tako jeftinom“, rekao je direktor Elektroprivrede.

Što se tiče Hidroelektrana, one su stabilne, ali nema vode, i to su veliki problemi.

Podsjetio je da je cijena struje za građane 22,50 evra za 1000 kilovat časova električne enrgije, a u Sloveniji je 220 evra, u Hravtskoj 65 evra, u FBiH 60 evra, bez udjela mrežarine.

On kaže da se Elektroprivreda i Vlada Srpske opredijelile da ulažu u nove objekte i jedino novi objekti će omogućiti da i dalje budemo najpovoljniji u Evropi kao i višak električne energije koju će moći preusmjeriti građanima Republike Srpske.

„Bićemo najpovoljniji, nema privatizacije Elektroprivrede Republike Srpske, sve ostalo su priče. Međutim, da bi ostalo trajno povoljni, usljed poskupljenja energenata i ulaznih energenata a i plata, onda negdje moramo imati dodatni prihod, a dodati prihod možemo ostvariti novim proizvedenim kilovat časovima energije. Zato pribjegavamo novim investicijama“, istakao je Petrović.

Naveo je da Elektroprivreda daje trajno nisku cijenu i za privredu, ove godine ona je iznosila 53 evra. Ta cijena jeste prednost i za dolazak novih privrednika iz Evrope ako im se cijena struje može garantovati duži niz godina po povoljnim uslovima.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија