Подаци Еуростата

Хрватска међу најскупљим земљама Европске уније

  • Извор: Индекс
  • 14.04.2024. 13:55

Хрватска је четврта у Европској унији по висини раста цијена хране.

Према подацима Еуростата - статистичке агенције ЕУ, раст цијена хране у фебруару ове године у поређењу са фебруаром 2023. износио је 2,7 одсто у ЕУ и 3,1 одсто у Еврозони.

Неке државе још нису успјеле да ставе цијене хране под контролу, а међу њима је и Хрватска. Највећи раст цијена хране забиљежен је на Малти (7,3 одсто), затим у Грчкој (6,5 одсто), Шпанији (5,4 одсто), па у Хрватској (5,2 одсто), наводи Индекс.

Хрватска је једна од ријетких европских земаља које још увијек имају проблем с растом цијена хљеба и житарица. Рекордер је Малта с растом од 6,3 одсто, затим Словачка са 6 одсто те Бугарска, Хрватска и Пољска с 4,8 посто.

Према расту цијена меса, Хрватска је трећа у ЕУ: раст на годишњем нивоу у фебруару је износио 7,1 одсто, највише у ЕУ након Бугарске (8,2 одсто) и Румуније (7,7 одсто), док је на нивоу ЕУ тај раст био 3,3 одсто, на нивоу еврозоне 3,1 одсто.

Цијене воћа снажно су расле, 6,3 одсто у ЕУ и 5,2 одсто у еврозони. Највећи раст је имала Грчка (12,2 одсто), затим Кипар (12 одсто), Словачка (11,9 одсто) и Италија (12,02 одсто). И Хрватска је имала снажан раст, 7,7 одсто.

Кад се говори о поврћу - Хрватска је апсолутни рекордер у Унији с растом од 12,9 одсто у фебруару ове године на годишњем нивоу. Раст је посебно велик ако се упореди с просјеком ЕУ, који је износио 1,2 одсто, и просјеком еврозоне од 0,7 одсто.

Гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић је за споро смањивање стопе инфлације окривио сектор услуга, што је у суштини тачно, али није цијела истина. Осим услуга, тврдоглавости инфлације у Хрватској придоноси и раст цијена хране.

"Осим туристичке сезоне која ће повећати или успорити пад инфлације, одржаваће је и нагли раст плата запослених у јавном сектору. За 240.000 запослених практично одједном расту плате и до 40 посто, а то ће довести до јако великог и наглог прилива новца који ће се почети трошити... Илузорно је очекивати да ће трговци почети снижавати цијене у таквој ситуацији. Могуће је да ће Хрватска остати једна од двије државе ЕУ с највећим расом цијена иако је на крају прошле године била седма, а почетком 2023. десета", процијенио је Вујчић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм