ATV

Porasli prihodi

Imuna na sankcije: Rusija u avgustu zaradila na izvozu nafte više od 17 milijardi

 • 14.09.2023. 07:09

Prihodi od izvoza ruske nafte i naftnih derivata porasli su u avgustu ove godine za 11,8 odsto u poređenju sa julom, javlja Međunarodna agencija za energiju.

Prema podacima ove organizacije, Rusija je prošlog mjeseca zaradila 17,1 milijardu američkih dolara na izvozu ovih proizvoda i to je najviši pokazatelj od oktobra prošle godine, kada je bilo zarađeno 17,3 milijardi dolara. 

Proizvodnja nafte u Rusiji u avgustu je bila na istom nivou kao i prije i iznosila je 9,5 miliona barela svakog dana, ali agencija upozorava da bi Rusija i Saudijska Arabija mogle da stvore ozbiljne probleme za svjetsko tržište, ukoliko nastave da se drže odluke o smanjenju proizvodnje nafte.

Dvije zemlje, podsjetimo, početkom ovog mjeseca odlučile su da nastave da smanjuju ukupnu, odnosno, zajedničku dnevnu proizvodnju nafte za 1,3 miliona barela do kraja ove godine. Saudijska Arabija u julu ove godine odlučila je da će smanjiti proizvodnju nafte za milion barela na dan, dok je Rusija odlučila da umanji svoju proizvodnju ovog energenta za 300.000 barela za isti period. 

Nakon što su ranije ovog mjeseca ove dvije države saopštile da će smanjiti proizvodnju nafte, njena cijena skočila je iznad 90 dolara po barelu, daleko iznad zapadnog ograničenja od 60 dolara. 

Bijela kuća nije zadovoljna zbog smanjenja proizvodnje nafte, i ona je već kritikovala kraljevstvo zbog bliskog sarađivanja sa Moskvom. Bajdenova administracija želi da cijene nafte drži pod kontrolom uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine, gdje su inflacija i troškovi goriva glavne teme predizborne kampanje.

Saudijska Arabija nedavno je takođe ušla u grupu BRIKS koju predvodi Rusija.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.