Tržišni monopol i kontrola ponude

Industrija krađe

  • Извор: АТВ
  • 15.07.2023. 01:08

Nije dugo trebalo da velike korporacije prodaje shvate da više ne moraju da čekaju godinu dana da bi vam prodali istu stvar, nešto drugačije upakovanu, ali svakako istu, opet vrijednu nove kupovine.

Taj kapitalistički model nerazumne potrošnje užurbano je stigao na naše prostore bez da ga dobro razumijemo, ali smo bačeni u igru čija pravila i ne znamo. Američki konzumerizam godinama je tražio stabilan model u novoj tehnološkoj eri, a narativ o "uređenju" tržišta važio je samo za uspostavljanje modela potpune kontrole i monopola.

Nerazumno skupi kompjuteri koji su dolazili još u Jugoslaviju, stizali su licencirani operativnim sistemima Epla i Vindovsa, ali je "šok" omjera cijene i kvaliteta rađao pirateriju koja je jednu korporaciju bacala na noge. Godinama su se prodavali kompjuteri sa "krekovanim" sistemima. Balkan je imao isto što i Zapad, ali za razuman novac.

Uspostavljanjem kontrole nad internet tržištem nakon decenija borbe uspješno su na naša tržišta plasirani i "originali" koji nisu vrijedili ništa. Od slabe tehničke podrške koja je rijetko i dostupna na našem jeziku, do namjernih sabotaža koje bi nas ponovo tjerale na kupovinu novog prozvoda. Priča o Eplovim telefonima koji su ažuriranjima namjerno slabili funkcionalnost kako bi prisilili potrošača na kupovinu novog, nekako je isparila iz medijskog prostora. Tek tu i tamo se neki evropski parlamentarac pobunio, pa je neki zakon donesen, pa je neko zaprijetio da će napustiti tržište, pa se na kraju ne zna šta se desilo.

Industrija igrica

Ne tako davno borba da se video igre prenesu na mobilne telefone završila je velikim uspjesima. Grafička ponuda bila je ravna drugim konzolama. Igrice su se kupovale za male pare, ali je uslijedio šok pojavom određene igrice. Kada je na telefonima ponuđena igrica NBA 2K16 koja je preuzela potpuni dizajn i kontrole koje su korisnici imali na kompjuterima kao i na konzolama poput PlayStation bila je otkrovljenje.

Ipak, bila je to i velika greška koja je vrlo brzo ispravljena. Pojavom sljedećih izdanja koja su tehnički bila neuspješna, uz negativne ocjene ljubitelji ove igrice odlučili su da se drže i dalje staog izdanja igrice. Izdanja narednih godina mijenjala su igrače, sistem igre i druge sitnice, ali nisu mogli da priđu jeftinom izdanju 2K16 izdanja.

To je bilo dovoljno da se uspostavi novi model - besplatne igrice ili pretplate. Novi sistem koji je uveo Epl da popularnu košarkašku igru možete da dobijete samo uz mjesečnu pretplatu, ali nikako kao kompletan proizvod za određenu cifru zauzeo je lošu poziciju. To su osjetili i proizvođači igrica. Paket koji dobijete za pretplatu bio je bezvrijedan. Čak i uz pretplatu za druge sitnice tražio se novac, što je bilo nerazumno.

Nezadovoljstvo je izrodilo novu korporativnu ideju - besplatna igrica.

Tako su se popularne igrice poput FIFA, PES, NBA počele rađati kao besplatne dok se svojevremeno za njih izdvajalo stotine dolara. Naravno, svijet besplatnog je nerealan koliko i ostvarenje "američkog sna".

Serijal igrica kao što je Mortal Kombat, God of War, eFootball, FIFA nudili su ograničen sadržaj koji je za popuni pristup tražio ne stotine dolara, nego hiljade i hiljade.

Tako npr. djeca koja igraju pomenute igrice imaju iste platne uslove kao i u drugim dijelovima svijeta. Mali Amerikanac platiće dolar u sistemu gdje dnevna zarada iznosi preko 100 dolara dnevno. Isto toliko će platiti i mali Srbin gdje je dnevna zarada daleko ispod 100 dolara.

Ista ponuda za nejednake uslove

Ovaj sistem bio je ravan transrodnom plivaču koji je bilo prosjek u muškoj kategoriji, a postao prvak u ženskoj nakon što je promijenio pol. Da ne bi izazvali bijes neke od NVO, izostavićemo detalje ovog slučaja. Tako u popularnim fudbalskim igricama iako ih svi dobijaju besplatno, raspolaganje igračima daleko je od ravnomjernog.

Kada je na početku lansirana jedna od ovih popularnih igrica, dostupnost fudbalera bila je jednaka za sve. Tako su ljubitelji ovih igrica mogli da kupe svoje fudbalske heroje. Svaki je dječak u svom timu imao Mesija, Ronalda, Mbapea, Halanda i ostale zvijezde današnjeg fudbala.

Ali to se vrlo brzo promijenilo. U igru su uvedene "legende fudbala". Do njih put je skup. Čak i ako se nove generacije ne sjećaju maestralnih pasova Dejvida Bekama, njegova ocjena i sposobnost u igrici dovoljne su da ga želite u svom timu makar i ne znali ko je Dejvid Bekam. Ipak, dobiti engleskog veznjaka daleko je od besplatnog. On je uključen u igru srećnog izvlačenja. Od 150 ponuđenih igrača tu je i Bekam. Da bi ga sigurno imali u svom timu potrebno je minimalno 150 dolara.

Ako je neko i slučajno uplatio dolar pa u prvom izvlačenju dobio Bekama tu nije bio kraj. Pojavio se legendarni Ronaldinjo. Pa Ronaldo, Del Pjero, Nedved, Maradona, Ziko, Krojf i drugi.

Kada su rasprodali legende fudbala i zaradili ogroman novac, otvorila se nova mogućnost. Jednom prodati Kristijana Ronalda nije bilo dovoljno. Stigle su nove ponude, Ronaldo napadač u Realu, Ronaldo veznjak u Mančesteru, brzi Ronaldo, Ronaldo dribler...

Uporedo s tim, organizuju se i takmičenja. Da bi osvojili bilo kakvu nagradu, nije dovoljno da znate igrati, potrebno je da posjedujete. Tako da oni koji su uplatili hiljade i hiljade dolara mogu prodefilovati gejming scenom samo zahvaljujući novcu koji uplaćuju.

Tako je za titulu takmičenja potrebno u svojim rukama imati plaćenog Majkl Džordana ili mogućnost ponovnog oživljavanja, dodatnu snagu, dodatnu energiju, posebnu magiju koja je daleko od našeg tržišta vrijednost.

U tom omjeru snaga za očekivati je da dijete bude frustrirano što ne može ostvariti svoje ciljeve, a lanci prodaje magle su se uveliko bogatili upravo na račun toj frustraciji. Na sreću, frustraciji malih zapadnjaka čiji roditelji su trošili upravo te hiljade i hiljade dolara.

Ne zaboravite ni punjače

Izumi zasbnih punjača su takođe nevjerovatan vid krađe. Pod farsom "zaštite životne okoline", koliko je skupo plaćenih mobilnih telefona stiglo u domove sa šokatnom spoznajom da uz sebe nemaju osnovnu stvar - punjač. Ne samo da ste skupo plaćali telefone, nego ste skupo plaćali i punjače koji su se koliko juče podrazumijevali kao dio paketa koji kupujete.

Zamislite da kupite novi automobil, a na njemu nema guma. A da bi dobili gume, ponovo morate kod istog proizvođača, jer druge gume ne odgovaraju vašem modelu automobila. I tu su se neki parlamentarci pobunili, pa je opet nešto doneseno kao zakon, pa se neko pobunio, pa se opet ne zna šta je bilo s tim. Sve što je poznato je da i dalje kupujete telefone odvojene od punjača, a kada ćete kupovati automobile bez guma ili knjige bez teksta, otkriće novi dan. Tu nije kraj, ali više u drugim tekstovima.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм