Hrvatska

Inflacija opet raste nakon osam mjeseci pada

  • Извор: n1info.com
  • 31.08.2023. 13:06

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u avgustu 7,8 odsto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija na godišnjem nivou porasla prvi put nakon osam mjeseci pada, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 7,8 odsto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,6 odsto, pokazuje prva procjena DZS-a, objavljena u četvrtak.

To je na godišnjoj razini veća stopa inflacije nego u junu, kada je iznosila 7,3 odsto, a to je i prvi rast inflacije nakon osam mjeseci pada.

Inflacija je, naime, postupno popuštala od studenoga prošle godine, kada je dosegnula rekordnih 13,5 odsto.

Posmatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene hrane, pića i duvana porasle su u avgustu na godišnjem nivou u prosjeku za 10,1 odsto, usluga za 7,8, industrijskih neprehrambenih proizvoda za 7,4, a energije 4,3 odsto.

Na mjesečnoj su razini, pak, cijene energije u prosjeku porasle za 2,7 posto, usluga za 0,7, a hrane, pića i duhana za 0,2 odsto.

S druge strane, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda pale su za 0,5 posto.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u avgustu ove godine, prema klasifikaciji ECOICOP, biće objavljeni 15. septembra.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм