Уложено у Српску

Инвестициони циклус премашиће 11 милијарди КМ

  • Извор: АТВ
  • 27.12.2023. 19:10

Десетине милијарди марака биће уложене у Републику Српску у неколико неколико година, то је најважнија информација послије састанака руководства Републике Српске са директорима јавних предузећа. Влада, министарства, јавна предузећа успјешно су одрадили свој посао ове године, поручили су званичници.

"Инвестиције у току у Републици Српској су преко шест милијарди марака. А оно што имамо у плану, гдје се воде преговори, гдје се води пројектно-техничка документација. То је негдје преко пет милијарди марака. Што значи укупан тај инвестициони циклус у неких наредних година испред нас требао би да буде више од 11 милијарди марака", рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Инфрструктура, енергетика, здравство, ту ће се обаваљти најважније инвестиције. Српска има снаге да докаже да је један о лиреа у региону када је ријеч о великим пројектима, каже предсједник Додик. 

"То се ради о аутопутевима. Ви знате да ми желимо да завршимо нашу трасу аутопута према Бијељини. Отпочели смо све разговоре који иду од тога да од Бијељине иде према Зворнику, даље горе према истоку па све до Требиња. други важан сегмент јесте санација магистралних путева. Преговарамо са кинеским партнерима за ткао нешто преко 500 милиона марака је оквир и покушавамо да то ријешимо", рекао је Милорад Додик", предсједник Републике Српске.

Како елиминисати тачке застоја, препреке, проблеме како би се инвестиције што брже реализовале, било је једна од тема састанка. Инвеститори и инвестиције не смију да требе због процедура и прикупљања документације, каже премијер. 

"Не видим разлог зашто би за неко увјерење, неку потврду, сагласност, мишљење неко држао одређени акт 30 дана, 50 дана или не знам ни ја колико дна. То ће сада бити скраћено на, условно речено, не више 15 дана", рекао је Вишковић.

Стварање услова за инвестиције биће један од приоритета сљедеће године у раду Владе, министарстава, јавних предузећа. Послије празника предсједник Владе ће од стручњака задужених за анализу скраћивања рокова тражити њихове приједлоге.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)