Dražen Vrhovac

IRB: Formirani investicioni profili za 26 lokalnih zajednica

  • Извор: СРНА
  • 07.02.2022. 13:44

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je Sektor za promociju stranih investicija u IRB-u Srpske do sada formirao investicione profile za 26 od ukupno 64 lokalne zajednice u Srpskoj.

Vrhovac je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je cilj rada pomenutog sektora povećanje direktnih stranih ulaganja u Srpskoj.

- To je najbolje učiniti kada na jednom mjestu, u ovom IRB-ovom sektoru, sistematizujemo sve podatke koje ima Srpska zajedno sa svojim opštinama i gradovima - kaže Vrhovac.

On je rekao da investitori često dolaze u IRB tražeći neophodne informacije, te dodao da je formirana kompletna baza podataka za strane i druge investitore, koja se nalazi na internet sajtu IRB-a i dostupna je na engleskom jeziku, a biće ažurirana na tromjesečnom nivou.

- Na njoj će strani i domaći investitori na jednom mjestu moći da preuzmu i dobiju sve potrebne podatke i da na osnovu toga planiraju svoje investicije u Srpskoj na dobrobit svih nas u Republici - izjavio je Vrhovac.

Rekao je da sa uporedo sa investicionim profilima lokalnih zajednica radi investicioni profil Republike Srpske, koji će osim republičkih potencijala sadržati i portfolio sve 64 lokalne zajednice.

- Očekujemo da do kraja ovog mjeseca kompletiramo sve lokalne zajednice u Srpskoj i mislim da je ovo sistemski pristup promociji svih tih opština i gradove kao i same Srpske - kaže Vrhovac.

On je precizirao da se u bazi podataka nalaze opšti podaci, ali i oni poput ljudskih resursa, poslovnog okruženja i dostupnosti infrastrukture, poslovnih i slobodnih zona, imovine lokalnih zajednica, projekata, troškova poslovanja, lokalne podrške investicijama i subvencija i slično.

- Ovo što radimo je kapitalna stvar i tek će se pokazati koliko je značajno osnivanje Sektora za strane investicije - ocjenjuje Vrhovac.

Rekao je da je stabilno i povoljno ulagati novac u Republiku Srpsku, koja ima brojne potencijale od energetike do turizma i rudarstva.

Vrhovac naglašava da je Sektor za strane investicije IRB-a prvi kontakt sa stranim ulagačima, te da nakon toga novoosnovana republička Direkcija za strane investicije operativno radi sa međunarodnim investitorima.

On je rekao da IRB-a konstantno radi na naplati svojih direktnih plasmana.

Тагови:
  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм