Ekonomija

Izvjestan rast kamata na kredite

  • Извор: АТВ
  • 07.07.2022. 18:44

Pedeset maraka veća rata stambenog kredita - bilo je iznenadjenje za jednu Banjalučanku. Pred našu kameru nije željela, ali kaže da je banka nije obavijestila o novinama, ali su joj ponudili da pređe na fiksnu kamatnu stopu. Ekonomisti objašnjavaju da će kamate rasti zbog inflacije i rasta Euribora, kamate po kojoj banke međusobno posuđuju novac.

"Dok je Euribor bio negativan, a bio je negativan od 2015. godine, taj fiskni dio se sabirao sa nulom, gdje smo svi imali fiksne kamatene stope. Sada se očekuju korekcije, na današnji dan je euribor skoro 0,3 iznad nule. Tako da to kad se sabere sa fiksnom maržom i rata da bude veća", rekao je Miloš Grujić, ekonomista.

Pojedine banke počele su da podižu kamatnu stopu na štednju, posljedica toga je da će doći do korekcije kamatnih stopa na kredite jer - ukoliko rastu troškovi izvora, rast će i troškovi kamatnih stopa na kredite, objašnajvaju u Agenciji za bankrastvo RS.  

"Agencija za banakrstvo, u svakom slučaju, kontroliše rad banaka i na koji način primjenjuju korekcije kamatnih stopa. Klijent kad je dizao kredit imao je mogućnost, da pročita svoj ugovor, da vidi da li je njegov kredit sa fiksnm kamatnom stopom ili sa fiksnom plus Euriborom. Na taj način su i banaka i klijent preduzeli određeni rizik za taj plasman", rekao je Srđan Šuput, v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS.

Ekonomisti kažu, vrijeme je da građani analiziraju kamatnu stopu pod kojom su se zadužli, posebno oni sa varijabilnom kamatnom stopom. 

"U nekom kratkom roku ako možete da zaključate fiksnu kaamtnu stopu to je poželjno. Nisam siguran koliko će finansijske institucije biti raspoložene da daju na kratke rokove fiksne kamatne stope, ali u principu i pri ovim uslovima je, da se našalimo, dobro biti dužan. Zašto? Zato što kamatne stope još nisu toliko rasle, inflacija je narasla, tako da vi defakto onog dijela kojeg se odričete za ratu kredita on ima manju kupovnu moć nego što je prije imao", rekao je Grujić.

Period jeftinog novca i niskih kamatnih stopa je, čini se, polako iza nas. Na scenu stupa, kako ekonomisti kažu "hlađenje ekonomije" kako bi se novac učinio skupljim, jer su ga svjetske ekonomije previše naštampale.



Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.