Energetska kriza i inflacija

Još loših vijesti za njemačke građane: Prijeti nestašica svinjetine

  • Извор: Б92
  • 14.11.2022. 18:22

Loše vijesti zbog energetske krize i inflacije u Njemačkoj stižu sa svih strana, a izuzetak nije ni prehrambena industrija.

Klanice u ponedjeljak najavljuju i poskupljenje i nestašicu svinjskog mesa.

Uzgajivači svinja mijenjaju posao ili naprosto zatvaraju farme, jer ne mogu da izdrže poskupljenje prehrane i energije, rekao je predsjednik udruženja mesne industrije Nemačke Hubert Keliger.

"Vidimo kakva je popunjenost staja svinjama i vidimo da će narednih meseci i početkom iduće godine na tržište stići manje mesa," rekao je. Shodno tome, biće "praznine u snabdijevanju" i mesa neće biti u uobičajenoj količini, dodao je Keliger.

Udruženje procjenjuje da će potrošači to osjetiti i finansijski. "Biće još znatnog poskupljenja, a hoće li to biti 20, 30 ili 40 odsto, danas ne možemo da kažemo. Poskupeće sigurno," rekao je Keliger.

Proizvođači do sada jedva da su nešto od poskupljenja pri uzgoju prenijeli na kupce, jer sa trgovcima su uspjeli da dogovore rast cijene od svega 10 centi po kilogramu, a računaju da bi trebalo da bude evro.

Mesna industrija vladi prebacuje da ih ne podržava, pa čak i da im otežava, političkim obećanjima da će prepoloviti uzgoj životinja za klanicu.

Pritom, takve najave za sada ne utiču na potrošače, jer i danas 92 odsto njemačkih građana redovno kupuje meso, rekao je Keliger, ali ne ide na ruku promociji domaće industrije.

On je vladu optužio da u debati o održivoj poljoprivredi i vegetarijanskoj ishrani prećutkuje da dio voća i povrća iz uvoza potiče sa drugih kontinenata i da je proizvedeno u "punoj suprotnosti sa ciljevima održivosti i karbonskog otiska."

(b92)

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.