ЕРС

Каква је година иза електро - енергетског система Српске?

  • Извор: АТВ
  • 02.01.2024. 19:20

Добра, турбулентна и рекордна, таква је прошла година била за електро-енергетски систем Српске.

Из ЕРС-а за АТВ кажу да су остварили планирану производњу. Нека зависна предузећа су изнад свог плана а нека мало испод.

Хидроелектране Бочац и Вишеград увелико су пребацили план, ХЕТ је на 97%. Нису се лоше показале ни двије термоелектране.

"У ЕРС-у ТЕ Угљевик је испунила план за ову годину док је ТЕ Гацко мало испод плана а разлог за то је лош квалитет угља гдје они нису могли да возе предвиђеном динамиком, каже Иван Копривица, извршни директор за техничке послове.

Гатачка термоелектрана у прошлој години је имала 7.000 сати рада.

"Добар резултат с аспекта ТЕ, али због примјеса у угљу имали смо ниску доњу топлотну вриједност  угља и то нас је онемогућило да испунимо план производње", рекао је Максим Скоко, директор РиТЕ Гацко.

Угљевик нема проблема са угљем. Тамошњи гигант муче арбитраже,због њих ће трећина произведене струје у Словенију. Испорука почиње за који дан.

"Енергија из ТЕ Угљевик се не поклања словеначкој страни него они плаћају ту енергију ТЕ Угљевик по сличним цијенама као што је и ми плаћамо", додаје Копривица.

Хидролошки је прошла година била добра, у сливу Требишњице пало је око 1.900 литара кише по квадратном метру, кажу то  у ХЕТ-у. 1.268 гигават часова био је прошлогодишњи ХЕТ-ов план производње, сада признају да је био амбициозан.

"Степен остварености предвиђеног плана ће бити преко 97% и самим тим можемо рећи да је то готово остварен план и јако смо задовољни", каже директор ХЕТ-а Гордан Мишељић.

Билећка акумулација је тренутно 10 метара већа од планске што значи да ће први квартал ове године бити добар.

Када се све сабере и одузме ова година ће по приходима бити рекордна кажу челници Електропривреде Српске. Покренута су 22 инвестициона пројекта.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.