Лука Петровић

Кинески партнери увелико граде ХЕ "Дабар"

  • Извор: СРНА
  • 30.10.2023. 09:21

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да кинески партнери увелико раде на свим градилиштима Хидроелектране (ХЕ) "Дабар", једног од најсложенијих хидроенергетских објеката на Балкану у посљедњих 35 година.

Петровић је навео да је отворено градилиште машинске зграде гдје ће бити комплетна опрема и електромашинске инсталације, као и градилиште бране Пошћење која ће зауставити ријеку Заломку и направити акумулацију Невесиње.

Он је објаснио да се гради тунел од 12 километара и 150 метара, те да је остало двадесетак метара што није пробијено, да вода обложеним тунелом не би прешла из невесињског платоа у Дабарско поље, будући да су неопходни и затварачи, водостани и пуњење тунела.

"Имамо још два од укупно 12 километара тунела да обложимо. Рок за завршетак тунела је јун наредне године. Ту је још фаза ињектирања тунела и стабилизације облоге, као и канал који мора да се уради", навео је Петровић.

У Европи постоји опасност од рата

У Европи постоји опасност од рата

Он је истакао да су сви радови увелико кренули, те да нема проблема са кинеским извођачем радова компанијом "Геџоуба".

"Надзорни орган је конзорцијум `Енергопројект` из Београда и мислимо да ће они на најквалитетнији начин да испрате радове и допринесу да догодине у августу и септембру видимо одмакле радове на свим сегментима овог сложеног пројекта", истакао је Петровић.

Он је навео да је ХЕ "Дабар" један од најсложенијих хидроенергетских објеката на Балкану у посљедњих 35 година, појаснивши да је ријеч о хидроенергетском систему Горњи хоризонти гдје је ХЕ "Дабар" формирана од бране Пошћење која прави акумулацију од 63 милиона кубика, а постоји и тунел од 12 километара и 150 метара, приступни тунел Стражевица да би се могао вадити материјал и бетонирати облога.

Петровић је нагласио да у оквиру ХЕ "Дабар" постоји златна цијев, канал кроз Дабарско поље, као и проширен тунел од Дабарског до Фатничког поља који спаја та два поља.

Од сриједе обавезна зимска опрема: Шта то подразумијева

Од сриједе обавезна зимска опрема: Шта то подразумијева

Он је појаснио да је тај тунел сада недовољног промјера да може да проведе воде ХЕ "Дабар", али може из самог Дабарског поља које има значајне приливе воде и корисно их је превести у "ХЕ на Требишњици", односно акумулацију Билећа и произвести енергију на низводним електранама.

Укупна вриједност ХЕ "Дабар" је 661 милион КМ, а кад буде изграђена, имаће инсталисану снагу од 159 мегавата. Укупан рок, укључујући и пројектовање је четири године.

Пратите нас и путем Вибера