Razvoj turizma

Knežević: Nema odgovarajućih projekata za IPA fondove

  • 09.02.2020. 10:22

U BiH se na turizam u prošloj godini potrošilo samo 20 odsto od predviđenih grant sredstava iz IPA i drugih fondova, jer nema odgovarajućih projekata, a turizam je, kao izvozna grana, zanemaren, izjavila je profesor sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Banjaluci Marija Knežević.

Unapređenje turističke ponude u Tesliću kroz tradicionalne zanate i domaće specijaliteteFoto: SRNA
Kneževićeva je istakla da je turizam generator razvoja Republike Srpske i BiH, ali da turistička usluga još nije prepoznata kao izvozna grana.

"Za razliku od zemalja Evrope, u Srpskoj i BiH turizam se ne priznaje kao izvozna grana. Kod nas je izvoz roba, a ne usluga i to je prestrašno. Da se priznaje, turizam bi bio oslobođen PDV-a i dobio bi silne podsticaje, kao i druge izvozne grane", navela je Kneževićeva.

Ona je navela da se statistički prikazuje samo da je turista spavao i platio boravišnu taksu, a prihod od turizma se ne prikazuje niti ostala potrošnja gosta dok je boravio na određenom području.

Kneževićeva je naglasila da je narod koji naseljava ove prostore u svijetu prepoznatljiv kao gostoljubiv i da to turisti dobro ocjenjuju, a to, smatra, treba udružiti sa netaknutom prirodom i zemljom u kojoj se i dalje može proizvesti nešto lijepo i zdravo.

Kneževićeva juče je u Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica" održala predavanje za polaznike projekta "Unapređenje turističke ponude u Tesliću kroz tradicionalne zanate i domaće specijelitete".

Ona je pozdravila ideju što se pravi turistička ponuda teslićkog područja, te naglasila kako je turizam danas tematski, te da prema tome treba napraviti i kataloge široke regije, jer što je više ponude, turista će na destinaciji ostati duže.

Kneževićeva je ukazala da lokalni proizvođači u Tesliću raspolažu sa slabim proizvodnim kapacitetima i količinima, koji su dovoljni samo za vlastite potrebe.

Projekat "Unapređenje turističke ponude u Tesliću kroz tradicionalne zanate i domaće specijalitete" organizuje Udruženje agronoma i turizmologa Republike Srpske uz finansijsku podršku Ministarstva trgovine i turizma Srpske.

Koordinator projekta Slaven Јelić je naveo da projekat traje do kraja marta, da se odvija u tri faze, da je po pozivu za učešće u projektu izabrano 20 aplikanata sa fokusom na domaćinstva koja se bave tradicionalnim zanatima, proizvodnjom domaće hrane i pića, te izradom suvenira.

Nakon seminara za polaznike se organizuje jedna studijska posjeta po lokalnim zajednicama u Srpskoj koje su izabrani kao primjeri dobre prakse, a zatim i sama prezentacija proizvoda u "Banja Vrućici".

"Cilj nam je da po okončanju projekta predstavimo jedan kompletan domaći turistički proizvod i formiramo turističku rutu Teslić", rekao je Јelić.

Zvonko Tomić proizvodi likere od voća, a za proširenje kapaciteta kaže da mu nedostaje odgovorajuću repromaterijal, te da će mu seminar pomoći da upotpuniti dosadašnje iskustvo.

Tatjana Vasić bavi se izradom edukativnih igračaka od drveta i unikatnih poklona u sklopu stolarske radnje koju vodi njen otac, a svoje radove onlajn prodajom plasira na tržište BiH, ponekad i u inostranstvo.

Јelenko Marković više od 30 godina se bavi ručno rezbarenim namještajem od masivnog drveta, koji su unikati i koje je do sada, kako je istakao, plasirao i na tržište Hrvatske i Njemačke.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм