Upozorenje Centralne banke

Koliko bi Nijemce koštao embargo na ruski gas? "Iznenadni prekid bi razorio cijelu ekonomiju"

  • Извор: Телеграф
  • 22.04.2022. 14:43

Neposredna zabrana EU na uvoz ruskog gasa koštala bi Njemačku 180 milijardi evra izgubljene proizvodnje ove godine, upozorila je moćna centralna banka te zemlje.

Bundesbanka je u svom najnovijem mjesečnom biltenu, objavljenom u petak, navela da bi embargo na ruski gas umanjio bruto domaći proizvod za 5 odsto u 2022. godini, što je izazvalo porast cena energije i jednu od najdubljih recesija tokom posljednjih decenija.

Procjena Centralne banke je daleko sumornija od procjene akademskih ekonomista i vjerovatno će nastupiti žestoka debata o tome kolika je ekonomska moć evrozone, bez ruskog gasa.

Ukrajinska vlada, kreatori evropske politike i akademici tvrde da je prodaja gasa, nafte i uglja zapadu stabilizovala rusku ekonomiju i pomogla u finansiranju ratne mašinerije predsjednika Vladimira Putina. EU će, stoga, zabraniti uvoz ruskog uglja od avgusta, ali će se isporuke gasa nastaviti.

Prošlog mjeseca, grupa od devet univerzitetskih ekonomista nazvala je posljedice potpunog energetskog embarga "savladivim", rekavši da bi to umanjilo njemački BDP za samo 0,3 do 3 procenta. Međutim, rukovodioci industrije upozorili su da će uticaj biti ozbiljniji.

Izvršni direktor BASF-a, Martin Brudermiler, rekao je da bi iznenadni prekid isporuka ruskog gasa mogao da uništi "cijelu njemačku ekonomiju" i da izazove najgoru ekonomsku krizu od 1945. godine.

Političari su takođe odbacili tvrdnje da bi ekonomski udar bio mali, a njemački kancelar Olaf Šolc je ocijenio da su procjene "pogrešne" i "neodgovorne". Ministar ekonomije Robert Habek kaže da će se "Njemačka odviknuti od ruskog gasa do 2024.".

Na sastancima MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu, u četvrtak, američka ministarka finansija, Dženet Jelen, pozvala je EU da bude "pažljiva" u pogledu zabrane uvoza ruske energije, upozoravajući da bi takav potez mogao nanijeti štetu globalnoj ekonomiji.

Prije rata u Ukrajini, Rusija je činila 55 odsto ukupnog njemačkog uvoza gasa, prema podacima njemačke vlade. Više od trećine tog gasa troši proizvodni sektor. U hemijskoj industriji, gas je potreban ne samo za proizvodnju električne i toplotne energije, već i za proizvodnju hemikalija dobijenih od ugljovodonika. Njemačka vlada je prošlog mjeseca preduzela prve formalne korake ka racionalizaciji gasa.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)