London

Koliko bi sukobi u Ukrajini mogli koštati na globalnom nivou do kraja 2023. godine

  • Извор: Мондо.рс
  • 21.11.2022. 10:56

Rusija je prikupila više od 13 milijardi dolara u samo jednom danu dok cijena rata Vladimira Putina sa Ukrajinom stalno raste.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ruska Federacija prošle nedjelje izvršila najveću emisiju duga.

U njenom obavještajnom izvještaju se takođe navodi da se deklarisani troškovi Rusije za "nacionalnu odbranu" u 2023. procjenjuju na oko 5 biliona rubalja (84 milijarde dolara), ili više od 40 odsto od prognozirane sume. 

Izvještaj Ministarstva odbrane takođe ukazuje da rusko ministarstvo finansija "trenutne uslove doživljava kao relativno povoljne, ali predviđa sve neizvjesnije fiskalno okruženje u narednoj godini".

U junu je Ministarstvo finansija SAD blokiralo američke investitore da kupuju i državni i korporativni ruski dug na sekundarnim i primarnim tržištima, objavio je WSJ.

Prava cijena ruske invazije na Ukrajinu ostaje nejasna. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj procjenjuje da će sukob koštati globalnu ekonomiju 2,8 biliona dolara izgubljene proizvodnje do kraja 2023, prenosi "Mondo.rs".

Kijevska škola ekonomije procijenila je u avgustu da je šteta ukrajinskoj ekonomiji od uništavanja zgrada i infrastrukture iznosila 113 milijardi dolara.

Vlada je u ljeto procijenila da joj je potrebno 5 milijardi dolara mjesečno za održavanje osnovnih usluga i oko 750 milijardi dolara za rekonstrukciju.

Ekonomske sankcije koje su Rusiji uvedene kao rezultat invazije vjerovatno jće ruski građani osjećati decenijama koje dolaze, izvijestio je CNBC u martu.

Inflacija

Evropska centralna banka mora da podigne kamatne stope zbog inflacije izazvane ratom koji ruski predsjednik Vladimir Putin vodi u Ukrajini, izjavila je početkom novembra predsjednica ECB Kristin Lagard.

"To je ono što on pokušava da uradi – pokušava da izazove haos i uništi Evropu koliko god je to moguće. Energetska kriza izaziva ogromnu inflaciju koju moramo da prevaziđemo. Svako ko se tako ponaša mora da se vodi zlim silama", rekla je ona.

Povećana inflacija u Evropi došla je "niotkuda", istakla je ona, i odluku ECB da još jednom podigne kamatne stope opravdala borbom protiv inflacije.

U septembru je inflacija širom evrozone dostigla deset odsto, podsjeća "Politico".

Тагови: