Besplatno punjenje

Koliko se koriste punjači za električne automobile u Srpskoj?

  • Извор: АТВ
  • 21.02.2022. 13:05

Električni automobili postali sve aktuelniji, kako u svijetu, tako i kod nas. Za njihovo kretanje zadužene su punjive baterije, a punjači su u Republici Srpskoj dostupni samo u Banjaluci. Već četiri godine punjenje baterija na električnim automobilima je besplatno za sve građane.

Naime, vlasnicima električnih automobila u Republici Srpskoj punjenje njihovih mezimaca postalo je dostupno polovinom 2018. godine kada je grad Banjaluka, a u saradnji sa kompanijom Malbašić instalirao šest punjača na dvije lokacije.

Po tri punjača nalaze se kod terminala prigradskog prevoza na Malti i na parkingu Paskulina ciglana. Dva punjača su za Tesline automobile, dok ostale mogu koristiti i vozila drugih proizvođača. Svi imaju snagu od 22 KV te je bateriju moguće napuniti za dva sata.

Tadašnji gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je za pokretanje ovog projekta Grad izdvojio 40.000 KM, dok je kompanija Malbašić nabavila punjače.

Otkako su postavljeni, punjače besplatno koriste svi vozači električnih automobila, domaći, ali i oni u tranzitu. U periodu od skoro četiri godine potrošeno je 18.473 kilovata, odnosno 23.416 KM, a sve troškove punjenja električnih automobila snosi grad Banjaluka.

Iz Gradske uprave kažu da su ovim projektom pokušali pokazati prednosti električnih automobila, čime se uzgred doprinosi i manjem zagađenju grada.

Imajući u vidu da se u narednom periodu očekuje povećanje broja električnih automobila, te iskazivanje značajnije potražnje za punjačima ove vrste vozila, očekuje se komercijalizacija ovog sektora i dalje širenje, navode iz gradske administracije.

Rastao uvoz električnih automobila

Da je sve više građana zainteresovano za električne automobile pokazuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je tokom 2021. godine uvezeno 49 vozila, što je skoro pet puta više nego 2020. godine kada je uvezeno svega 11.

Najskuplji električni automobil bio je Porsche Taycan 4S i koštao je 178.481 KM. Dažbine prema državi iznosile su 40.806 KM.

Drugi na listi je Porsche Taycan 4, čija vrijednost iznosi 170.628 KM, a troškovi prema državi bili su 39.012 KM.

Na trećem mjestu našao se još jedan Porsche, koji je svog vlasnika koštao 164.168 KM, a troškovi za njega bili su 37.536 KM.



  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм