УИО БиХ

Колику царину плаћате ако вам неко пошаље поклон

  • Извор: Независне
  • 28.02.2024. 15:48

Правилима о јединственој царинској стопи за 2024. годину прописано је да се јединствена царинска стопа од 10 одсто може примијенити на пошиљке које шаљу физичке особе из иностранства физичким особама у БиХ, а чија вриједност не прелази 5.000 КМ.

Ранијим правилима било је прописано да вриједност робе не смије прелазити 1.500 КМ. 

"Ова јединствена царинска стопа од 10 одсто примијениће се под условом да царинска вриједност робе која подлијеже плаћању увозних дажбина не прелази 5.000 КМ по пошиљци или по путнику и под условом да се не ради о увозу у комерцијалне сврхе. Јединствена царинска стопа се не може примјењивати за робу која према Закону о акцизама у Босни и Херцеговини подлијеже обавези обиљежавања акцизним маркицама", рекли су у Управи за индиректно опорезивање БиХ. 


У патици нашао једно од најотровнијих створења на континенту

У патици нашао једно од најотровнијих створења на континенту

У суштини, јединствена царинска стопа од 10 одсто може се примијенити на пошиљке које физичким особама у БиХ шаљу физичке особе из иностранства и ако увоз није у комерцијалне сврхе, односно ако су пошиљке привремене и садрже робу искључиво намијењену властитој употреби примаоца или његове породице, а које по врсти и количини не одражавају било какав комерцијални интерес, или уколико их пошиљалац шаље без било каквог плаћања.

Ова стопа примјењиваће се и на робу у личном пртљагу путника, а увоз није у комерцијалне сврхе или ако се ради о роби коју путник повремено увози или уноси приликом доласка из иностранства, а која је намијењена искључиво за властиту употребу или за поклон. 


У двориште куће на Лаушу бачена бомба!

У двориште куће на Лаушу бачена бомба!

"Једина измјена у правилима за примјену јединствене царинске стопе која су прописана у царинској тарифи за 2024. годину у односу на правила која су била садржана у ранијим царинским тарифама се огледа само у измјени лимита за царинску вриједност робе на коју се може примијенити јединствена царинска стопа, тако да је умјесто ранијих 1.500 КМ, сада прописано 5.000 КМ", кажу у УИО. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.