Peking

Korona mjere srozale proizvodne aktivnosti u Kini

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2022. 04:30

Prema najnovijim zvaničnim podacima, fabričke aktivnosti u Kini ponovo su pale u novembru usljed oštrih mjera u borbi protiv pandemije virusa korona.

Indeks menadžera nabavke (PMI) - vodeći ekonomski indikator sektora proizvodnje, gradnje i usluga- pao je na 48, sa 49,2 koliko je iznosio u oktobru.

Do ovako štrog pada došlo je usljed strogih Kovid ograničenja, ali i slabljenja globalne potražnje.

Osim toga, u posljednje vrijeme došlo je do nasilnih protesta protiv strogih Kovid mjera, zbog kojih su veliki gradovi stavljeni u blokadu.

Neproizvodni PMI - koji mjeri poslovno raspoloženje u sektoru usluga i građevinarstva, takođe je pao na 46,7 u odnosu na 48,7 u prethodnom mjesecu - što je najniži nivo u posljednjih sedam mjeseci.

Ranije ovog mjeseca, vlada je uvela niz mjera kako bi podržala usporavajuću ekonomiju. Prošlog petka, kineska centralna banka promijenila je stopu rezervi za banke što daje kreditnim institucijama više gotovine za odobravanje kredita.

Ovo je dočekano kao pozitivan potez za pomoć sektoru nekretnina koji je u teškoj situaciji.

Kina je zabilježila porast broja slučajeva virusa korona posljednjih sedmica. Tako je u utorak zabilježeno više od 37.000 novih slučajeva zaraze, što je premašilo prethodni vrhunac u aprilu.

Frustracija se pretvorila u bijes među studentima i radnicima zbog stroge politike borbe protiv pandemije u zemlji.

Prošlog vikenda hiljade u Kini izašle su na ulice tražeći ukidanje strogih mjera - a neki su čak uputili pozive predsjedniku Si Đinpingu da se povuče, prenosi "BBC".

Тагови: