Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac - Nikšić: Nastaviti zajedničku borbu protiv namjere Hrvatske da izgradi odlagalište

  • Извор: СРНА
  • 05.06.2023. 15:58

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i federalni premijer Nermin Nikšić smatraju da je neophodno nastaviti zajedničku borbu institucija na svim nivoima vlasti protiv namjere Hrvatske da na granici sa BiH izgradi odlagalište radioaktivnog otpada, kao i da se intenziviraju diplomatske aktivnosti.

Dogovoreno je da problematika izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori bude tema razgovora na međunarodnim konferencijama i sastancima sa inostranim zvaničnicima.

- Usaglasili smo da zajedničkim aktivnostima pokušamo obezbijediti podršku, ne samo Slovenije i Mađarske, nego i drugih zemalja članica EU, kako bi pomogle naporima lokalnih zajednica, institucija Republike Srpske, FBiH i zajedničkog nivoa u borbi protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori - rekao je Košarac.

Košarac je informisao o rezultatima sastanaka koje je imao u vladama Slovenije i Mađarske u vezi sa zbrinjavanjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, ističući da je dobio podršku za stav da bi najbolje rješenje za odlaganje bilo na mjestu na kojem nastaju, odnosno u Nuklearnoj elektrani "Krško".

Sagovornici su konstatovali da je prethodna Vlada Federacije BiH bila u određenoj vrsti zastoja u odnosu na institucije Republike Srpske kada je riječ o sprovođenju aktivnosti iz plana rada Ekspertskog tima za Trgovsku goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Zastoj prethodne Vlade FBiH prvenstveno se odnosi na usvajanje entitetskih akcionih planova, te obezbjeđivanje sredstava za sprovođenje geoloških, hidroloških i seizmoloških istraživanja na teritoriji Republike Srpske i FBiH, koja će biti pokazatelji uticaja eventualne izgradnje odlagališta na predmetnoj lokaciji.

- Ohrabruje me činjenica da je nova federalna Vlada na jednoj od prvih sjednica usvojila informaciju sa svim preporukama Ekspertskog tima i Koordinacionog tijela, koja se odnosi na neophodnost istraživanja u Federaciji BiH. Time će FBiH biti u prilici da prati tempo aktivnosti institucija Republike Srpske - rekao je Košarac.

Prihvaćen je model da institucije Republike Srpske finansiraju i vrše istraživanja na teritoriji Republike Srpske, a institucije FBiH u tom entitetu.

- Značajno je i to što je FBiH izdvojila određena sredstva iz budžeta za finansiranje istraživanja u prvoj fazi, te da su opredijeljeni da obezbijede sredstva i u budžetima za naredne godine. Republika Srpska obezbijedila je ranije finansijska sredstva, kao i institucije na nivou BiH-  naveo je Košarac.

Sastanku su prisustvovali poslanik Zelenog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović i federalni ministar zaštite životne sredine i turizma Nasiha Pozder, koja će na narednoj sjednici Savjeta ministara biti imenovana u Koordinaciono tijelo za Trgovsku goru.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.