Ministar spoljne trgovine

Košarac: Očekujem da Srbija odobri izvoz žitarica u Srpsku i FBiH

  • Извор: СРНА
  • 24.03.2022. 15:58

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas u Beogradu da očekuje da će Vlada Srbije uvažiti zahtjev da se Republika Srpska i Federacija BiH (FBiH) izuzmu iz odluke o zabrani izvoza žitarica.

Košarac je istakao da je ohrabren današnjim razgovorima sa ministrom poljoprivrede Srbije Banislavom Nedimovićem i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić.

On je objasnio da su Vladi Srbije dostavljeni zahtjevi za odobravanje uvoza merkantilnog kukuruza i pšenice za privrednike iz Srpske i FBiH na osnovu već potpisanih ugovora.

"Cijeneći današnje razgovore, kao i političku saglasnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove dobre odnose sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, nadam se da će Vlada Srbije omogućiti nastavak izvoza merkantilne pšenice i kukuruza u Republiku Srpsku i FBiH", rekao je Košarac nakon posjete štandu Turističke organizacije Republike Srpske na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Prema njegovoj ocjeni, Srbija će tom odlukom potvrditi da je regionalni lider, da ima sofisticiran pristup i da želi svima da pomogne.

To je, kako je podsjetio, potvrđeno tokom pandemije kroz pomoć u vakcinama protiv kovida, kao i u drugim situacijama, poput obezbjeđivanja gasa za građane Sarajeva kada su imali problem sa grijanjem.

"Vjerujem da će današnja odluka biti pozitivna i u interesu privrede i građana Srpske i FBiH, kao i da će to doprinijeti etabliranju Srbije kao regionalnog lidera i da će to u BiH shvatiti oni koji neće da uvaže najmere Srbije", poručio je Košarac.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.