Brisel

Košarac potpisao Sporazum o pristupanju BiH programu EU za jedinstveno tržište

  • Извор: РТРС
  • 18.07.2023. 17:04

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac potpisao je danas u Briselu Sporazum o pristupanju BiH programu Evropske unije za jedinstveno tržište, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine.

Sporazum je potpisan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća.

Program jedinstvenog tržišta čini šest stubova, a njegovi glavni ciljevi su i povećanje efikasnosti jedinstvenog tržišta, podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, unapređenje zdravlja ljudi, životinja i biljaka, te omogićavanje visokokvalitetnih evropskih standarda, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Minić pozvao lovce da preduzimaju mjere za sprečavanje širenja afričke kuge

Minić pozvao lovce da preduzimaju mjere za sprečavanje širenja afričke kuge

Košarac je istakao da je pristupanje Programu jedinstvenog tržišta rezultat usaglašavanja i dogovora nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

"Nakon obavljenih konsultacija nadležnih institucija na svim nivoima u BiH, potvrđen je zajednički interes i isplativost za pristupanje BiH stubu koji se tiče konkurentnosti i održivosti malih i srednjih preduzeća”, dodao je Košarac.

On je naveo da ovaj stub predstavlja nastavak COSME programa u kojem je učestvovala BiH, a koji je bio na snazi od 2014. do 2020. godine i bio namijenjen podršci konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Na sastanku je istaknuto da je preko finansijskih posrednika 110 privrednih društava u Republici Srpskoj koristilo 22 miliona KM iz pomenutog programa.

Ovi horoskopski znakovi ne vole priznati kada nisu u pravu

Ovi horoskopski znakovi ne vole priznati kada nisu u pravu

Takođe, napomenuto je da je, preko finansijskih posrednika, prema malim i srednjim preduzećima u Federaciji BiH plasirano više od 35 miliona KM iz COSME programa.

Kao nosilac aktivnosti za učestvovanje BiH u COSME programu, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara je na osnovu zaključaka vlada Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, 2021. godine obavijestilo Evropsku komisiju o zainteresovanosti za učestvovanje u Programu jedinstvenog tržišta.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина