Око 245 милиона марака

Кредита све више, а новац од путарина лежи на рачуну

  • Извор: АТВ
  • 02.01.2024. 20:01

Кредитних задужења све више, а око 245 милиона марака лежи на рачуну. To су, иначе, приходи од путарина који би требало да се користе за изградњу ауто – путева и реконструкцију путева.

Ипак, рупе ћемо крпити кредитима, јер чланови Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ не могу да се договоре. Тачније, другом ентитету не одговара досадашњи коефицијент.

„Ми причамо о привременим коефицијентима, не трајним, која су већ четири пута усвојена и сада пети пут ми то не можемо усвојити. И одмах да вам кажем, потребе 'Аутоцеста' су веће од потреба 'Аутопутева'“, изјавио је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ.

Та средства се уплаћују на посебан подрачун код Централне банке. Сваки радни дан тамо легне 10% прикупљених прихода по овом основу. Ваљало би да се што прије расподјеле, јер су сви на губитку.  

„УИО је само у задње три године платила више од 276.000 КМ Централној банци као провизију што та средства стоје на рачуну и што их не распоређујемо“, појаснио је Ратко Ковачевић, шеф Одјељења за комуникацију и међународну сарадњу у Управи за индиректно опорезивање БиХ

У „Аутопутевима Републике Српске“ не желе више да чекају. Кажу, вјероватно ће поднијети кривичне пријаве против одговорних.

„То није новац који је прикупљен по неком другом основу. То је новац који је прикупљен по основу нашег изворног прихода и неко себи даје за право да тај новац апсолутно задржава на рачунима. Ја можда могу да сумњам чак да неко има неку корист зато што тај новац стоји на рачунима“, рекао је Недељко Ћорић, директор предузећа "Аутопутеви Републике Српске".

Kaда би се тај износ распоредио, Република Српска би добила око 90 милиона КМ. Не чека само то, већ и 30 милиона од расподјеле ПДВ-а. Дуг је то стар три године. Ипак, већи проблем је, за АТВ каже министар финансија Српске, управо расподјела акциза.

„То се врши по коефицијенту који је овдје присутан 15 година. Наводно, Федерација сада тражи да се ти коефицијенти промијене и онда смо ми, да би се наставила каква таква расподјела, договорили да 10 одсто од тих прихода иде на један посебан рачун и да се повремено та средства подијеле“, навела је Зора Видовић, министар финансија Републике Српске.

И то нису једина нераспоређена средства у БиХ. На рачунима стоји и 250 милиона када је у питању Електропренос, 75 милиона вишка прихода над расходима које је уплатио РАК, те 125 милиона вишегодишњих капиталних пројеката.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм