Сарајево

Лоше вијести за пензионере у ФБиХ

  • Извор: Агенције
  • 17.01.2024. 18:19

Лоше вијести стижу за пензионере у ФБиХ јер ће пензије за јануар, према тренутном стању, остати на истом нивоу као за децембар, јер још није усвојен буџет ФБиХ, што је предуслов потенцијалном доношењу одлуке о аконтацијском начину усклађивања, казао је за Фену Томислав Квесић из Канцеларије за односе с јавношћу Федералног завода за пензионо и инвалидско осигурање (ФЗ ПИО).

"Без усвојеног буџета ФБиХ за 2024. није могуће повећати пензије. Ако би буџет (не одлука о привременом финансирању) био ускоро усвојен, Влада би имала могућност донијети одлуку о аконтацијском усклађивању", казао је Квесић.

Аконтацијско усклађивање, поједностављено речено, је исплата дијела редовног усклађивања унапријед. Редовно усклађивање је законска обавеза из Закона о ПИО, према којој се пензије редовно усклађују сваке године 15. априла, а на темељу параметара раста БДП-а и индекса потрошачких цијена.

Те податке објављује Федерални завод за статистику.


Објесио се власник стоматолошке ординације

Објесио се власник стоматолошке ординације

"Оно што је извјесно очекивати је да се донесе одлука о редовном усклађивању, 15. априла, у постотку који ће бити резултат раста БДП-а и индекса потрошачких цијена. Колико ће износити тај постотак знаћемо кад буду званично објављени наведени подаци. Хоће ли се примијенити аконтацијски модел, остаје видјети. За сада није извјестан", казао је Квесић.

Што се тиче пријевремене старосне пензије, услови сваке године бивају строжи на начин да се помјера за пола године старосна граница као и неопходни стаж осигурања.

"У 2024. мушкарци тако могу у изузетну пријевремену старосну пензију ако имају минимално 63 године и шест мјесеци живота, те најмање 38 година и шест мјесеци стажа осигурања. Услов за жене у 2024. је 58 година и шест мјесеци живота, те 33 године и шест мјесеци стажа осигурања. Догодине ће услови бити мушкарци 64/39, жене 59/34. Таквим принципом ће 2027. мушкарцима престати могућност одласка у изузетну пријевремену старосну пензију. Жене ће ту могућност, наравно под условом да се Закон не буде мијењао, имати до 2037. године", истакао је Квесић.


Погинула српска пјевачица

Погинула српска пјевачица

"Хоће ли, поред редовног усклађивања пензија које је законска обвеза, у 2024. години бити и ванредног усклађивања, за сада не можемо говорити, а одлуку о томе доноси Влада ФБиХ", казао је Квесић за Фену.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм