Фабрика цемента Лукавац

Мађарски милијардер улази у БиХ на велика врата

  • 05.12.2023. 14:58

Фабрика цемента Лукавац, до краја године ће да заврши у рукама једног од најбогатијих Мађара, Лоринца Месароша, кажу за Радио Слободна Европа (РСЕ) из Месзарос групе, која окупља фирме овог бизнисмена.

Месарош, кога везују за мађарског премијера Виктора Орбана, у Хрватској је власник Фудбалског клуба Осијек и неколико луксузних вила на Јадрану, том куповином први пут улази на тржиште Босне и Херцеговине.

Магазин Форбс у свом профилу овог бизнисмена наводи да је једна од његових компанија, Месзарос и Месзарос, велики играч у мађарском грађевинском сектору

Његова Талентис група, која је у саставу Месзарос групе, током љета је покренула процес куповине једне од највећих бх. цементара од аустријске фирме Asamer Baustoffe AG.

Аустријска фирма је 2001., током приватизације у БиХ, купила 51% власништва над цементаром. Потом је 2014. откупила преостале дионице.

Савезно конкуренцијско вијеће Аустрије је 7. новембра обавијештено о продаји 100% дионица Лукавац цемента, његових подружница и 50% дионица у Руднику кречњака Вијенац, компанији Talentis International Construction Investments Kft. Све мора бити завршено до 5. децембра.

Фабрика цемента у Лукавцу је једна од двије велике цементаре у БиХ.

Почела је са радом 1974. године. Како наводе на сајту фабрике, годишње може да произведе 700.000 тона клинкера (материјала за израду цемента) и више од 900.000 тона цемента.

Лукавачка фабрика и Творница цемента Какањ на годишњем нивоу имају приходе веће од 50 милиона евра. Цементара у Какњу је у власништву њемачке мултинационалне компаније Хеиделберг Материалс од 2000. године.

У одговору за РСЕ из Талентиса, речено је да су током љета потписали писмо намјере да купе Лукавац Цемент. Тиме су добили “ексклузивна права за преговарање”.Додају да ће наставити са својим пословним активностима на међународном нивоу.

"Куповина Лукавац Цемента даље ће проширити грађевински портфолио Месзарос Групе, са стабилном компанијом која је изузетно профитабилна у регији, те ће допринијети смањењу несташице сирових материјала на домаћем тржишту", наводи се у одговору.

Према процјенама магазина Форбс, Лоринц Месарош посједује богатство вриједно око 1,6 милијарди долара.

Он је почео тако што се бавио постављањем гасних инсталација у градићу Felchut, 25 километара западно од Будимпеште, мјесту гд‌је је одрастао данашњи мађарски премијер Виктор Орбан.

Након што је Орбан по други пут дошао на мјесто премијера, 2010. године, почео је успон Месзароса. ДОд 2011. до 2018. био је и градоначелник овог мјеста, уз подршку Орбанове странке Фидес. Познат је по цитату да су “Бог, срећа и Виктор Орбан” играли улогу у његовом успону.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)