Uvoze sirovine

Manjak trupaca za domaće prerađivače

  • Извор: АТВ
  • 03.04.2022. 20:14

Domaći drvoprerađivači bore se sa manjkom sirovine. U firmi "Elgrad" iz Teslića kažu da 20 odsto sirovine nabavljaju na domaćem tržištu, dok čak 80 odsto trupaca uvoze iz Hrvatske.

Zabrana izvoza trupaca značajno bi promijenila situaciju u njihovu korist.

"Ova mjera bi značila mnogo, mi bi imali sirovine i cijela naša inudustrija. Mi bi proizvodili više, stvarali više mogućnosti, mnogo bi značilo. Kina je najveći kupac, to u kontejnerima odlazi naša  sirovina za Kinu, naši drvoprerađivači ostaju bez sirovine, moramo ići preko granice", kaže Đorđe Gajić, direktor firme "Elgrad".

Potrebe drvoprerađivača u Srpskoj su duplo veće od dostupne sirovine. Uprkos tome, nije prošao zahtjev Ministarstva poljoprivrede o privremenoj zabrani izvoza trupaca iz BiH u Savjetu ministara.

Izostala je podrška ministara iz Federacije. 

"Ono što mi pokušavamo jeste da korekcijom naših kriterijuma koje će Vlada da usvoji u narednom periodu i da obezbijedimo ili rasporedimo tu sirovinu na najpravičniji mogući način. Tako da svi dobiju jednake količine, odnosno da nemamo situaciju da su neki drvoprerađivači privilegovani u tom smislu a neki potcijenjeni", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i stočarstva Srpske Boris Pašalić.

Drvoprerađivačka i industrija namještaja prošle godine učestvovala je sa 16, 4 odsto u ukupnom izvozu Republike Srpske.

Odluka Savjeta ministara doprinjela bi da se pozitivni trendovi zadrže i povećaju. 

"Ona bi imala daleko veći efekat po tom osnovu što se mnogi subjekti koji čak i ne pripadaju drvoprerađivačkom sektoru  upuštaju u otkup količina drvnih sortimenata koji su iz privatnih šuma i reeksportuju izvan granica Republike Srpske i BiH, time umanjuju šansu da naši drvoprerađivači dalje održavaju te stope rasta koje su sada bile", kaže Lazo Šinik iz Udruženje drvoprerađivača Republike Srpske.

Dok se drvoprerađivači dovijaju da nabave sirovinu, oči su im uprte u Savjet ministara.

Nadaju se da će ipak, biti sluha i političke volje da se ne sječe grana jedne od vodećih industrija. 

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм