Direktor Poreske uprave

Maričić: Od poreza na dobit naplaćeno 278,8 miliona KM

  • Извор: Глас Српске
  • 31.10.2022. 07:47

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je za devet mjeseci ove godine ukupno 2,322 milijarde KM, što je za 284,7 miliona ili 14 odsto više u odnosu na isti period lani, uz rast naplate u apsolutno svim grupama, izjavio je direktor Poreske uprave Goran Maričić.

Maričić je istakao da je naplata za čak 10 odsto veća u odnosu na planirane projekcije za navedeni period ove godine.

"Direktni porezi su u prva tri kvartala naplaćeni u iznosu od oko 511,5 miliona KM, što je za 140 miliona maraka više nego u istom periodu 2021. godine. Najveći rast kod direktnih poreza ima porez na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 278,8 miliona KM, što je za 93,9 miliona KM ili 51 odsto više nego u devet mjeseci lani", rekao je Maričić za "Glas Srpske".

On je naveo da je Poreska uprava u prva tri kvartala ove godine izvršila 3.177 redovnih kontrola, u kojima je naloženo plaćanje 22,8 miliona KM neutvrđenih obaveza, a za 14 obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Maričić je dodao da Poreska uprava već nekoliko godina čini ogromne napore da unaprijedi komunikaciju sa poreskim obveznicima, a u ovu godinu su ušli sa implementiranim Integrisanim informacionim sistemom (SAP).

Prema njegovim riječima, automatizacija procesa povećala je efikasnost rada uprave i smanjila subjektivni uticaj zaposlenih na pojedine procese, posebno na proces naplate, što je rezultiralo rastom prihoda.

"U proteklom periodu omogućeno je i elektronsko podnošenje svih poreskih prijava, u funkciju je pušteno i ‘e-Sanduče’, kao i mobilna aplikacija ‘ePURS’. Time smo zaokružili elektronsku komunikaciju između obveznika i uprave u svim postupcima, te postali pioniri elektronskog poslovanja u Srpskoj i šire", rekao je Maričić.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.