Министар у Српцу

Минић: Биће настављена подршка перадарима

  • Извор: СРНА
  • 24.10.2023. 14:00

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је да ће Српска наставити подстицање и подршку перадарима и индустријској производњи у тој области јер је ријеч о стабилној пољопривредној бранши која има перспективу, договорено тржиште и доноси новчане користи домаћим кооперантима.

Минић је рекао новинарима у Српцу да је на данашњем састанку са представницима Удружења перадара Републике Српске и предузећа "Перутнина Птуј С" у Повеличу код Српца чуо охрабрујуће податке јер се у одређеним дијеловима Српске повећава производња пилића.

"Такође, више од 135 коопераната `Перутнине` производи више од 11 милиона пилића, што је засигурно за похвалу. Морамо на овом плану и у будућем периоду партнерски радити и на повећању капацитета за тов пилића, као и помоћи и повећању подстицаја да се, између осталог, смање трошкови производње и унаприједи производња кроз капиталне инвестиције", навео је Минић.

Просјечна септембарска нето плата 1.277 КМ

Просјечна септембарска нето плата 1.277 КМ

Он је оцијенио да је "Перутнина" у Српцу највећи генератор производње и пласмана производа од пилетине на овим просторима.

"Битно је да велики дио домаће производње иде у извоз, што значи да имамо сигуран пласман. Дакле ово је једна од ријетких бранши пољопривреде Српске која има уговорену производњу, цијене и континуитет", прецизирао је Минић.

Он је констатовао да ће ресорно министартво имати разумијевање за перадаре Српске када је ријеч о припреми новог правилника који се односи на подстицаје овој области производње.

Наређено рушење раскрснице између

Наређено рушење раскрснице између "Екватора“ и Кастела

"Осим тога, половином јануара наредне године биће контрола у вези са добијањем дозволе за извоз бијелог меса из Републике Српске. То морамо испратити и наставити са повећавањем капацитета у производњи у овој области, као и броја коопераната од Семберије до Лијевче поља", рекао је Минић који је посјетио производне погоне предузећа "Перутнина Птуј С" у Повеличу.

Групација "Перутнина Птуј" коју чине компаније у двадесет држава на годишњем нивоу произведе више од 88.000 тона меса перади и производа од меса перади.

Минић: Кривичне пријаве за нелегалан промет животиња, ситуација под контолом

Минић: Кривичне пријаве за нелегалан промет животиња, ситуација под контолом

Према подацима за 2017. годину Групација "Перутнина Птуј" остварила је приход од продаје од 257 милиона евра, што уз више од 3.700 запослених овај међународно афирмисани прехрамбени концерн сврстава међу највеће европске произвођаче производа од меса перади.

Групација "Перутнина Птуј" на тржишту БиХ послује путем двије компаније, и то "Перутнине Птуј – С" Србац, која се бави узгојем сировина и производњом пилећег меса и "Перутнине Птуј-БХ" Бреза, која се бави производњом асортимана пилећих прерађевина.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина