Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде

Минић: Ефективнији аграрни буџет наредне године

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2023. 14:26

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да ће овогодишњи буџет омогућити да пољопривредни произвођач буде економичан, а да ће у аграрном буџету за наредну годину урадити све да би био ефективнији.

Минић је на отварању Међународног сајма пољопривреде, лова и риболова "Интерагро 2023" у Бијељини рекао да је ово прилика произвођачима за сарадњу, повезивање и склапање нових пословних односа.

Он је напоменуо да је ова година изузетно тешка, али да је ресорно министарство одговорно у свом послу, посебно у вези са подстицајима.

"Урадићемо све што треба за аграрни буџет за сљедећу годину како бисмо могли да га направимо ефективнијим", рекао је Минић, те подсјетио да су у овој години редовне исплате подстицаја, а указао је и на пројекте који се заједно реализују са владама Мађарске и Србије.

Минић је истакао да је јутрос на овом сајму продато девет трактора, те подсјетио да је стигло 758 захтјева.

"Ово је знак да у једној изузетно сложеној години, након короне, суше, елементарних непогода, афричке куге свиња и другога показујемо да смо јаки и да можемо даље", рекао је Минић.

Помоћник министра пољопривреде Србије Ведрана Илић рекла је да Србија и Република Српска имају и граде међусобно повјерење и подршку.

"Република Српска увијек може рачунати на нас, исто као што и ми знамо да можемо рачунати на вас у Српској", нагласила је Илићева.

Предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић рекао је да су овдје шести пут и да су овај пут довели 12 компанија.

"Међу нама су и институти за ратарство, удужења воћара, директори покрајинских фондова. Овај сајам схаватмо као изузетну шансу за привреднике. Нама је БиХ, односно Република Српска један од најважнијих партнера и по извозу за нас је број два. Извоз из Србије је негдје око 1.200.000 милиона за првих седам месеци, што има велики значај", рекао је Вучуревић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је ова комора дугогодишњи парнер Сајма, те да су добили обећања и других комора да ће узети учешће.

Вршилац дужности директора предузећа АД "Град" Ратомир Драганић рекао је да је Сајам "Интерагро" је незаобилазно мјесто за пољопривреднике и да треба да буде један од покретача привредног развоја Републике Српске.

Он је навео да ове године представљају најновија техничка и технолошка достигнућа у аграру, примјену науке у пољопривреди, органску и храну са ознакама географског поријекла.

Представник Градске управе Сретен Вучковић рекао је да је Семберија синоним за пољопривреду и за производњу хране.

"Семберија је житница Републике Српске, а кад је Семберији добро, добро је и цијелој Републици", рекао је Вучковић.

Он је истакао да наредне године један од главних задатака у Српској мора бити опоравак свињогојства и пуна подршка узгајивачима свиња.

Отварању Сајма "Интерагро" присуствовао је министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић, предсједник бијељинске Скупштине града Александар Ђурђевић, те многи представници угледних привредних кућа и институција.

Тродневна сајамска манифестација траје до петка, 22. септембра, на простору Агро-тржног центра "Кнез Иво од Семберије" гдје су учесници своје производе изложили на отвореном и затвореном простору.

Овогодишњи број излагача до је сада највећи, а у односу на претходне године тај број расте. Ове године неће бити изложбе стоке због појаве афричке куге свиња.

Партнери Сајма "Интерагро", који је почео са радом прије 20 година, су Привредна комора Војводине и Привредна комора Републике Српске, а покровитељ Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Цијена сајамске улазнице је три КМ, а наградни фонд за посјетиоце вриједан је 30.000 КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: