Министар пољопривреде

Минић: Нема подршке Сарајева за заштиту домаће производње

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2023. 16:57

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да нема сагласности ни подршке политичког Сарајева заштити домаће пољопривредне производње.

Минић је истакао да не може бити заштите од прекомјерног увоза ако на нивоу заједничких институција БиХ нема спремности за компромис.

"Ако имамо некога ко није спреман на компромис да иде гасовод испод ријеке Дрине и да се ради Хидроелектрана `Бук Бијела`, онда не знам како ће тај неко бити за то да пољопривредни произвођачи у Републици Српској имају било какву заштиту или погодност", рекао је Минић новинарима након састанка у Бијељини са семберским пољопривредницима.


Огласила се полиција о рањавању Мирзе Хатића

Огласила се полиција о рањавању Мирзе Хатића

Минић је навео да се не може утицати на прекомјерни увоз свега у БиХ и оцијенио да су поражавајући подаци о томе колико се увози кукуруза, пшенице и меса.

Он је додао да је на терену са пољопривредним произвођачима разговарао о припреми јесење сјетве и подстицајима за наредну годину, те нагласио да је чуо добре приједлоге.

"Морамо предвидјети такав буџет да пољопривредна производња буде одржива и да имамо извјесност у тој производњи", оцијенио је Минић.

За подстицаје у мљекарставу, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је рекао да би убудуће требали да буду по грлу, како би се избјегле евентуалне малверзације и навео да је до сада пописано више од 92 одсто, односно 32.000 музних грла.

"То је додатних 10 милиона КМ за мљекаре, који ће бити исплаћени по грлу и ако видимо да је тај модел ефективнији, коректнији и мање подложан евентуалној малверзацији, сигурно да ћемо тај модел примијенити", навео је Минић.

Говорећи о афричкој куги свиња, он је најавио да ће до краја седмице ресорно министарство донијети рјешење којим ће на три мјесеца забранити унос свиња на мјестима јављања болести и еутаназије.

"С поносом истичем да смо први у региону дозволили девет начина конзумације меса и интервентним откупом спасили 7.500 најквалитетнијих и здравих свиња, а уз могућност провоза из угроженог подручја спасили још 5.000 свиња", рекао је Минић.


Посланику СДА одређен притвор у Србији, затражио помоћ Амбасаде БиХ

Посланику СДА одређен притвор у Србији, затражио помоћ Амбасаде БиХ

Предсједник Удружења пољопривредника "Села Семберије и Мајевице" Саво Бакајлић захвалио је Минићу и ресорном министартсву за спремност да у договору са домаћим произвођачима хране покушају наћи најбољи начин да се помогне пољопривредницима, нарочито уочи јесење сјетве у производној години за коју се рекли да је катастрофална.

"Сви смо оптимисти и разговараћемо кад год буде требало да би се заједничким снагама сачувала пољоприредна производња", рекао је он.

Бакајлић је навео да је потребно подићи подстицај на 800 КМ по хектару, поједноставити обавезе у вези са порезом на доходак, а нарочито на нивоу заједничких институција БиХ обезбиједити заштиту домаће производње и увођење такозаног плавог дизела.

"Увоз је уништио пољопривредну производњу у БиХ", додао је Бакајлић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм