Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Minić: Proizvođačima će biti nadoknađena šteta koju su imali zbog afričke kuge

  • Извор: РТРС
  • 03.07.2023. 15:47

U području gdje je utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja nalazi se 1.300 životinja na više od 40 žarišta, od kojih je najveći broj u Bijeljini, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Minić je na sastanku sa poljoprivrednicima u Bijeljini naglasio da su preduzeli sve mjere.

“Formirani su krizni štabovi da se maksimalno onemogući prenos bolesti, kao i da se proizvođačima nadoknadi šteta koju su imali, a da oni budu odgovorni i ne bacaju nepropisno uginule životinje. Nadoknada štete poljoprivrednicima koji imaju zbog afričke kuge svinja neće umanjiti agrarni budžet Republike Srpske od 180 miliona KM”, rekao je Minić.

Šta je afrička kuga svinja i kako se prenosi

Šta je afrička kuga svinja i kako se prenosi

U razgovoru sa poljoprivrednicima koji su se žalili da se i po sedam dana čeka na odvoz oboljelih svinja iz ugroženog područja, da leševi životinja danima leže na mostu u Čađavici i da nakupci kupuju svinje iz ugroženog područja, Minić je naveo da je i sam čuo da u Bijeljini postoje divlja groblja životnja, negdje u Јasikovcu.

Minić je naglasio važnost maksimalnog podizanja samodiscipline i ponašanja svih u situaciji koja, kako je ocijenio, nije alarmantna, ali jeste složena.

“Ono gdje smo uočili problem jeste rad opštinskog inspektorata i službi kada je u pitanju eutanazija i uklanjanje životinja na životinjsko groblju i tražili smo od Republičkogog inspektorata da nam stavi na raspolaganje sve moguće inspektore, a i saradnici iz resornog ministartva su danima u Bijeljini”, naveo je Minić.

Tijelo bh. političara pronađeno ispred zgrade

Tijelo bh. političara pronađeno ispred zgrade

On je odbacio pokušaje politizacije složene situacije.

“Za podršku domaćim poljoprivrednicima i smanjenje štete potrebno je partnerstvo koje nema u Bijeljini, gdje se komunikacija sa gradonačelnikom svodi na mejlove i ultimatume. Na svu sreću, ta je komunikacija bolja na nižem nivou, u radu lokalnog kriznog centra. Imamo razumijevanja u kriznim situacijama, da naši građani budu mirniji, mi smo tu partneri i ne politizujemo”, rekao je Minić.

Minić je naveo da se radi na maksimalnim mjerama koje bi, uz primjenu svjetskih standarda, omogućile kontinuitet proizvodnje i prerade svinja.

“I države u okruženju se već tri, četiri godine bore sa afričkom kugom svinja i Republika Srpska će određeni period morati da živi s tim. Promet drugih životinja je dozvoljen, prema važećim propisima, a zabrana se odnosi samo na promet svinja”, rekao je on.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.