Министар

Минић: Расписаћемо јавни позив за набавку трактора из Бјелорусије

 • Извор: РТРС
 • 10.05.2024. 07:26

Република Српска и Бјелорусија продубљују већ квалитетну сарадњу, поручили су министар индустрије Републике Бјелорусије Александар Рагожник Николаевич и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Два министарства потписала су меморандум о сарадњи на период од три године, а односи се на подржавање увођења нових технологија у пољопривредној производњи, набавку нове пољопривредне механизације марке Беларус под посебним условима.

У плану је, поручују, ширење сарадње и на остале привредне гране.

"Трактори су примарни, али смо разговарали и осталој пољопривредној механизацији“, рекао је за РТРС министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Навео је да ће бити могућност замјене дијелова.

"Надамо се да ће Српска постати регионални центар за склапање трактора Беларус“, каже Минић.

Истакао је да ће бити расписан јавни позив за набавку трактора из Бјелорусије.

"И питаћемо наше пољопривреднике који су им модели трактора најбољи. Услови су повољни и очекујемо реализацију у току ове године“, јасан је Минић.

Нагласио је да су важни и прерађивачки капацитети.

"Разговарали смо и о продаји наше робе на тржиште Бјелорусије“, истакао је Минић.

Министар индустрије Републике Бјелорусије Александар Рагожник Николаевич рекао је за РТРС да су бјелоруски трактори јако дуго присутни на овом подручју.

"И људи који су користили и користе наше тракторе, већ су у потпуности припремљени за нашу технику. Нисмо ту само да његујемо однос куповине и продаје, ми смо спремни да развијамо наш однос и у сегменту будуће заједничке производње, која укључује и припрему и обуку кадрова који би то и реализовали“, истакао је Николаевич.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

  'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска