Bijeljina

Minić: Sa pet miliona KM Vlada namiruje štetu i spašava do 6.000 zdravih svinja

  • Извор: СРНА
  • 20.07.2023. 17:36

Vlada Republike Srpske obezbijedila je dva miliona KM da se u području ugroženom afričkom kugom svinja u bijeljinskoj regiji obavi sanitarno klanje zdravih životinja uz uzorkovanje od 100 odsto i ovo meso će ići isključivo u preradu, izjavio je danas u Bijeljini ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Procjenjuje se da će na ovaj način biti iskorišteno pet do šest hiljada zdravih svinja u ugroženom području, gdje postoje dvije klaonice koje ispunjavaju biosigurnosne mjere i imaju kapacitet za ovaj posao.

"Radiće se klanje svinja koje su u tovu, težine od 90 kilograma naviše, da se spasava najkvalitetnije meso koje će obavezno morati ići u preradu. Vlada je za ovo obezbijedila dva miliona KM koje će biti utrošene kao učešće od 50 odsto u cijeni koštanja zdrave životinje, a prerađivači će obezbijediti preostalih 50 odsto", rekao je Minić.

Minić na imanju porodice Đokić koje je pretrpjelo štetu u nevremenu

Minić na imanju porodice Đokić koje je pretrpjelo štetu u nevremenu

Ministar je nakon sastanka sa vršiocem dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milanom Novitovićem i predstavnicima lokalne vlasti u području gdje je proglašena vanredna situacija rekao novinarima da je do sada zbog afričke kuge svinja eutanizirano 6.800 životinja, a sutra će taj broj biti veći za 1.300 jer je u toku eutanazija na velikim farmama.

Ministarstvo ce naredne godine kroz kapitalne investicije da obezbijedi 70% za nabavku kvalitetno priplodnih nazimica, adaptaciju objekata i uvođenje biosigurnosnih mjera na svinjogojskim farmama u cilju onnavljanja proizvodnje.

Po predloženom cjenovniku, za krmače je obeštećenje od 1.000 konvertibilnih maraka, za tovljenike od 80 do 130 kilograma cijena po kilogramu je 4,2 KM, što je okvirno za tovljenike oko 500 maraka i za prasad težine do 35 kilograma cijena je oko 6,5 KM, odnosno, od 220 do 230 maraka za prase.

"Kroz kapitalne investicije sljedeće godine obezbijedićemo uslove za nužne biosigurnosne mjere i rekonstrukciju objekata kako bi se prilagodili sa tim mjerama", najavio je ministar.

Minić pozvao lovce da preduzimaju mjere za sprečavanje širenja afričke kuge

Minić pozvao lovce da preduzimaju mjere za sprečavanje širenja afričke kuge

On je istakao da je Republika Srpska jedina među zemljama u okruženju koja u sličnoj situaciji radi stoodstotno uzorkovanje za sanitarno klanje, iako je svjetski standard do osam odsto.

"U kontaktu sam sa kolegama iz Srbije i Hrvatske i odgovorno tvrdim da su Republika Srpska i Vlada Republike Srpske preduzeli sve aktivnosti u najkraćem mogućem roku, poštujući regule i pravila, a plaćaćemo najviše i za obeštećenje poljoprivrednicima", ocijenio je Minić dosadašnju borbu protiv širenja afričke kuge svinja.

Ministar je odbacio kritike onih koji, kako je rekao, na ovoj nesreći pokušavaju da na neki način prave publicitet i istakao da je za rješavanje problema na dobrobit domaće proizvodnje potrebno razumijevanje i saradnja.

Пратите нас и путем Вибера