Poljoprivreda

Minić: Sedam miliona KM za nabavku regresiranog dizela

  • Извор: СРНА
  • 14.03.2023. 13:07

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je za ovogodišnju proljetnu sjetvu za nabavku regresiranog dizel goriva obezbijeđeno sedam miliona KM i istakao da se očekuje znatno povećanje sjetvenih površina u Srpskoj.

"Regresirano dizel gorivo u ovoj godini iznosi 75 pfeninga po litru, što je povećanje više od 50 odsto", rekao je Minić danas tokom poslaničkih pitanja i odgovora "Aktuelni čas" u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naveo da je više od 70 odsto poljoprivrednih proizvođača koji imaju pravo na regresirani dizel to iskoristilo, ističući da to znači da su spremni za proljetnu sjetvu.

"Druga mjera Vlade Republike Srpske odnosi se na 500 KM regresa po hektaru pšenice iz jesenje sjetve zajedno sa 300 KM povećanja za sve uljarice u ovoj godini. Očekujemo da će biti znatno povećane sjetvene površine u Republici Srpskoj", istakao je Minić.

On je rekao da je u Republici Srpskoj zadržana mjera koja se odnosi na pola troškova za regresiranje svih vrsta domaćeg sjemena.

"Ove sve mjere će dovesti do toga da sjetva u Republici Srpskoj bude na nivou koji čak nismo ni očekivali, imajući u vidu činjenicu da dizel gorivo sada na određenim benzinskim pumpama iznosi oko 2,61 ili 2,62 KM sa PDV-om", napomenuo je Minić.

Minić je rekao da to znači da će učešće subvencije od 75 pfeninga znatno ispod dvije KM smanjiti cijenu dizel goriva, a s druge pozitivan je i trend u pogledu nabavke mineralnog đubriva.

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм