Разговор с пољопривредницима

Минић у Бијељини: Шта су приоритети у пољопривреди?

  • Извор: АТВ
  • 31.01.2024. 19:50

Ко је посљедње 3 године набављао тракторе  на то поново неће имати право, а принцип уговорених површина такође неће бити критеријум, него колико се обрађивало у претходне три године.

Све то у циљу смањења малверзација доноси нови Правилник.

Приоритет је стављен на наводњавање, као и на осигурање површина у чему ће Министарство у полиси осигурања учествовати са 60 одсто, резиме је данашњег састанка министра и пољопривредника.

"За наредних седам дана састанак у Бијељини са струком око поновног уноса свиња у тов, такође измјена правилника која ће бити урађена до петка, а то је да ко не буде регистрован и ко не буде имао сва увјерења неће бити више предмет обештећења", рекао је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Пољопривредници наде полажу у нови Правилник, као и договоре са ресорним министарством. Приоритет је обнова свињских фарми и производње. Протести које су најављивали замијенили су преговорима.

"Што се тиче министарства похвала, јер смо добили обећања да ће бити сва штета за еутаназиране животиње бити исплаћена у што краћем року и ми уопште не сумњамо да ће се то десити, На њима је само то да нам кажу који је то минимум биосигурносних мјера да би ми могли да зановимо нашу производњу", рекао је Милан Марјановић, пољопривредник из Дворова.

"Пољопривредни произвођачи су као један вид незадовољства хтјели и те протесте. За сад све док се разговара и покуша се у што краћем року договарати мислим да не треба у том смјеру ићи", рекао је Саво Бакајлић из Удружења пољопривредних произвођача Семберије.

Ипак за договор није градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, коме је више пријао сценски наступ. На састанак појавио изненада, фокусиран на критике, а не на заједничка рјешења. 

"Овдје је данас на састанку поред прве скандалозности, друга скандалозност што се намећу биосигурносне мјере. Износ од 2 милиона за занављање свињског фонда је недовољно", каже он.

На стандарде Петровићеве замјерке Минић му је само пожелио срећу. И проучио да се овдје не ради о њиховом личном односу него да се треба мислити на пољопривреднике а не личну промоцију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)