Републички Савез синдиката

Oд сутра повећан износ накнаде за топли оброк

  • 22.01.2024. 20:21

Накнада за топли оброк радницима у Републици Српској којима се исплаћује у новцу за сваки радни дан од сутра ће износити 10,04 КМ у нету, односно 16,46 КМ у бруту, саопштено је из републичког Савеза синдиката.

"Oво је најмањи износ накнаде топлог оброка. Колективним уговором, Синдикат и послодавац могу утврдити и већи износ накнаде за топли оброк", саопштено је из Савеза синдиката.

С тим у вези, уколико радник у току мјесеца има 22 радна дана, топли оброк му износи 220,88 КМ у нету, ако код послодавца није организована исхрана - припремање топлог оброка или испорука топлог оброка путем лица регистрованог за услуге кетеринга.

"Уколико је исхрана организована путем кетеринга или се топли оброк припрема у властитим ресторанима код послодавца, вриједност топлог оброка мора бити у нето износу од 9,56 КМ", наводи се у саопштењу.

Како додају из Синдиката, законска обавеза свих послодаваца у реалном сектору у Републици Српској је да исплаћују накнаду трошкова топлог оброка, уколико код послодавца није организована исхрана.

"Подсјећамо да је висина накнаде за топли оброк утврђена Одлуком Владе Републике Српске о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику и износи 0,85 одсто просјечне бруто плате у Републици Српској за претходну годину, за сваки радни дан, а у случају обављања прековременог рада, дужег од три часа дневно, радник има право на још један додатни топли оброку", наводи се у саопштењу. 

Према обавјештењу Републичког завода за статистику од 22 јануара 2024. године, просјечна бруто плата за 2023. годину износила је 1.937 КМ.

"Савез синдиката Републике Српске позива све раднике - чланове Синдиката да пријаве, сваку врсту злоупотреба од стране послодаваца (неисплаћивање накнаде за топли оброк, исплаћивање топлог оброка у мањем износу) како би заштитили њихова права путем регионалних канцеларија Службе за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката Републике Српске", истичу у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм