Ministarstvo finansija: Povećati obuhvat obveznika poreza na nepokretnosti

  • 25.12.2020. 13:43

Ministarstvo finansija Republike Srpske radi na iznalaženju rješenja za brži i efikasniji način povećanja obuhvata obveznika poreza na nepokretnost, s ciljem povećanja prihoda u budžetima lokalnih zajednica, kao i pravičnosti poreskog opterećenja svih imaoca ili korisnika nepokretnosti.

To se radi u saradnji sa Poreskom upravom, Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičkim zavodom za statistiku, Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Savezom opština i gradova, Ministarstvom unutrašnjih poslova te lokalnim zajednicama, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

"Iako je Zakon o porezu na nepokretnost u primjeni od 2010. godine, značajan dio obveznika poreza na nepokretnost još nije upisan u Fiskalni registar nepokretnosti, odnosno ne izvršava svoje zakonske obaveze, zbog čega će biti preduzete dodatne aktivnosti kako bi bio povećan obuhvat tih obveznika", naglašeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da će u vezi sa tim u narednom periodu biti sproveden pilot-projekat identifikovanja neprijavljenih obveznika poreza na nepokretnosti, koji će obuhvatiti tri katastarske opštine - Petrićevac jedan i dva /grad Banjaluka/ i Laktaši /opština Laktaši/.

Na osnovu urađene analize, napominju iz Ministarstva, utvrđeno je da u te tri katastarske opštine ima oko 8.700 katastarskih čestica koje nisu upisane u Fiskalni registar nepokretnosti u Poreskoj upravi Republike Srpske.

"Grad Banjaluka, opština Laktaši i Poreska uprava su potpisali sporazum o saradnji i njime definisali način saradnje i rokove za sprovođenje pomenutih aktivnosti. Prihod od poreza na nepokretnost je 100 odsto prihod budžeta lokalnih zajednica, te su one zainteresovane za zajedničko učešće u aktivnostima širenja obuhvata obveznika poreza na nepokretnost", naglašeno je u saopštenju.

Poreska uprava Republike Srpske će, u skladu sa zakonom, poslati pozive poreskim obveznicima za koje je utvrđeno da nisu podnijeli poresku prijavu za upis u Fiskalni registar nepokretnosti, da u roku od osam dana od prijema poziva podnesu tu prijavu.

"Ukoliko efekti pilot-projekta budu zadovoljavajući, takav način identifikacije neprijavljenih obveznika poreza na nepokretnost će se primjenjivati ubuduće za sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj", poručili su iz Ministarstva finansija. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм