Profesor Poljoprivrednog fakulteta

Mirjanić: Dobrom pčelarskom praksom do povjerenja potrošača

  • Извор: СРНА
  • 03.09.2023. 21:30

Dobra pčelarska praksa danas je zasnovana na savremenom tehnološkom razvoju i visokoj produktivnosti, čime se stiče povjerenje potrošača koji su i sami direktno uključeni u ocjenu kvaliteta meda i pčelinjih proizvoda, rekao je profesor Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci na današnjem predavanju prnjavorskim pčelarima.

On je poručio da osnovni moto za sve pčelare mora biti očuvanje zdravlja ljudi uz pomoć prirodnog i zdravog načina ishrane.

"Zakon nas obavezuje da proizvodimo zdravstveno bezbjednu hranu i samo u takvom obliku smijemo je ponuditi na tržištu", naglasio je Mirjanić na predavanju koje je organizovalo Udruženje pčelara "Bagrem" iz Prnjavora.

Govoreći o principima dobre pčelarske prakse kao trendu u EU, on je istakao da ova tema podstiče pčelare na razmišljanje o dosadašnjoj praksi, o onom što su djelimično napustili tokom rada i o zakonskim propisima koje moraju primijeniti u praksi pravljenja hrane, odnosno meda i pčelinjih proizvoda.

U blatu zarobljeno 70.000 posjetilaca festivala:

U blatu zarobljeno 70.000 posjetilaca festivala: "Čuvajte vodu i hranu“

"Mi pčelari često tražimo mogućnosti da koristimo neke metode koje će ubrzati proces rada, skratiti vrijeme provedeno na pčelinjaku, što kada pogledamo ekonomičnost donekle ima smisla, ali s druge strane riječ je o hrani animalnog porijekla zbog čega se mora strogo voditi računa o načinu ophođenja prema hrani", pojasnio je Mirjanić.

Predsjednik Udruženja pčelara "Bagrem" Prnjavor Biljana Mitrović rekla je da se dobre i loše pčelarske godine smjenjuju, ali da pčelari uvijek vrijedno rade, uče i vjeruju da će naredna godina biti bolja.

Napad u Jelahu i provokacije u Garavicama bez osude u FBiH

Napad u Jelahu i provokacije u Garavicama bez osude u FBiH

"Na registrovanim pčelinjacima na području Prnjavora nalazi se oko 4.000 pčelinjih zajednica. U Udruženju je 71 pčelar, a konstantno radimo na podmlađivanju članstva", precizirala je Mitrovićeva.

Ona je naglasila da imaju stalnu stručnu podršku gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i grada Prnjavora koji prati Udruženje od osnivanja prije 15 godina i izdvaja podsticaje za pčelare.

Pčelari iz Prnjavora će u okviru redovnih godišnjih aktivnosti u oktobru posjetiti izložbu meda i pčelarske opreme u Beogradu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: