Ministar u posjetiTesliću

Mirjanić očekuje normalizaciju isporuke drvnih sortimenata

  • 15.08.2018. 19:41

Najveće šumsko gazdinstvo u Srpskoj, Borje Teslić, dobro posluje, ali se malo ulaže u osavremenjavanje proizvodnje - to je rukovodstvu gazdinstva danas rekao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dok Stevo Mirjanić očekuje, kako je rekao, normalizaciju stanja u isporuci dovoljne količine drvnih sortimenata, rukovodstvo Borja objašnjava da im vremenske prilike nisu išle na ruku, ali da se situacija popravlja. 

"Osnovni problemi koji su se odnosili kod nas to su vremenske prilike. Sve ostalo ostaje na nama, pozitivan rezultat već se vidi u prvih 15 dana osmog mjeseca u avgustu", rekao je Mišo Stojanović, direktor "Borja"  

"Ima još dosta prostora da unaprijedi svoje poslovanje i poveća akumulaciju, a time obezbjedi i značajan dio sredstava za daljnju reprodukciju u razvojnom smislu gazdinstva u cjelini", kaže Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

A gazdinstvo je, u cjelini, kaže direktor, već ostvarilo profit od 430 hiljada maraka. Uvjerava da je u avgustu proizvodnja u naglom porastu i da isporuka kupcima ide prema planu. Ipak, neki kupci kažu da nije baš tako. Trebalo bi im više sortimenata od količine koju dobijaju sa područja Teslića.  

"Nemam dovoljnu količinu jer smo fokusirani na snabdijevanje samo šumarije u Tesliću. To je bio jedan od naših glavnih zahtjeva da nam se omoguće isporuke iz drugih šumskih gazdinstava kako bi nam proizvodni pogon bio u funkciji u kontinuitetu", Stojko Petrović, direktor "Nova Borja".

Za nekoliko dana trebalo bi da bude utvrđeno koliko će, do kraja godine, preduzeće "Nova Borja" dobiti sirovine kako bi u idućoj imalo stabilno snabdijevanje sortimentima. Što se teslićke Destilacije tiče, koja je Šumama Srpske najveći pojedinačni, i kupac od strateškog interesa, ni njima isporuka drvnih sortimenata nije zadovoljavajuća - za osam i po mjeseci nešto više od 40 odsto.

Direktor Destilacije nije se obraćao novinarima. Zato jeste direktor Šuma Srpske koji je poručio da mu je ministar dao jasan zadatak. 

"Da u narednih sedam dana uradimo analize i mogućnosti dinamičkog snabdijevanja kako bi uspjeli ispoštovati kompletne ugovore kada je u pitanju Destilacija i Nova Borja", kaže Risto Marić, direktor JP Šume Srpske.

Marić najavljuje da će u narednih sedam dana biti sačinjena analiza kako bi se ugovori i ispoštovali, napominjući da će to biti realizovano, između ostalog, dodatnim pristiskom na direktore šumskih gazdinstava koja ne poštuju dinamiku ugovora.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина